Контролираната от Републиканската партия Камара на представителите в САЩ ще гласува и се очаква да приеме днес пакет на стойност 95 милиарда щатски долара. Средствата ще бъдат използвани за оказване на помощ в областта на сигурността на Украйна, Израел и Тайван, предаде Ройтерс.

Повече от два месеца изминаха, откакто Сенатът, където Демократическата партия има мнозинство, прие подобна мярка. Американските лидери, от президента демократ Джо Байдън до най-високопоставения републиканец в Сената Мич Макконъл, призовават председателя на Камарата Майк Джонсън да вкара законопроекта за гласуване.

Джонсън предпочете тази седмица да игнорира заплахите на твърдолинейните членове на партията си, че ще го отстранят, и придвижи напред мярката в дневния ред на долната камара. Тя включва 60,84 милиарда долара за Украйна, която се бори срещу руската инвазия вече над две години.

Необичайният пакет от 4 законопроекта включва още средства за Израел, помощ за сигурността на Тайван и съюзници в Индо-тихоокеанския регион, както и мярка, включваща санкции - забрана за притежаваното от китайска компания мобилно приложение "ТикТок" и потенциално прехвърляне на иззети руски активи на Украйна.

В петък Камарата на представителите придвижи за гласуване законопроекта с 316 срещу 94 гласа.