По своята същност това е религиозен празник, изразяващ благодарността на хората към Бог за плодородната жътва и за нещата, които са придобили през годината благодарение на Неговата щедрост. Но знаем ли как се е зародил този празник, кога е обявен официално за такъв? Върху тези и няколко други занимателни въпроси ви предлагаме да си поблъскате главата в този брой. Съвсем деликатно ви помагаме с отговорите, като под всеки въпрос ще намирате и буквите или цифрите, от които е съставен отговорът. Но внимавайте - и буквите, и цифрите може да се съдържат по няколко пъти. А правилните отговори ще намерите в следващия ни брой. Успех и честит празник на всички!

  1. Как се наричали хората, които са изминали дълъг път с кораб от Англия до Северна Америка и станали първите заселници в така наречения Нов свят?
  1. През ХVII век кораб с повече от 1,000 английски заселници преминал Атлантическия океан и акостирал в Новия свят. Пътниците му се установили в района, където днес се намира щатът Масачузетс. Как се е наричал корабът на новозаселниците?
  1. На северноамериканския бряг, където преди повече от 400 години е стъпил първият заселник, днес има огромен гранитен камък, върху който е издълбана годината на първия Ден на благодарността. Как се нарича този камък?
  1. Първите заселници били изправени в Америка пред тежка и гладна зима. За тяхното оцеляване помогнали местните индианци. Когато дошла пролетта, те ги научили как се отглеждат царевица, тикви, жито, овес, които да използват за прехрана. Индианците им разкрили и своите методи за лов и риболов. Как се казва това индианско племе?
  1. В знак на благодарност към Бог и местните индианци, които им помогнали да запазят живота си, заселниците направили голямо празненство, което дало началото на днешния Ден на благодарността. Коя е годината, в която се състои първият празник?
  1. След отбелязването на първия Ден на благодарността празникът станал популярен сред всички заселници на днешна Северна Америка. Те го чествали на различни дни, но когато САЩ станали независима държава, Конгресът решил празникът да се чества в един и същи ден. Кой е президентът, определил деня - всеки последен четвъртък от ноември?
  1. Според легендата на първия Ден на благодарността трапезата съдържала царевица, риба, зеленчуци, плодове и...?
  1. В коя страна освен САЩ Денят на благодарността е официален празник?
  1. В САЩ празничната трапеза за деня на благодарността е отрупана с много ястия, но винаги присъстват тиква, сладки картофи, голяма печена пуйка, в приготвянето на която традиционно се използват и един вид плодове. Индианците използвали същите плодове за лечение на рани и боядисване на дрехи. Как се казват те?