Преди да вземете решение за закупуване на жилище, важно е да планирате всички разходи, които евентуално ще се наложи да направите. Докато сте заети да спестявате за първоначалната вноска, не забравяйте, че ще трябва да се подготвите и за разходите при затваряне на самата сделка.

Ето малко полезна информация за това какви са те и какъв бюджет трябва да предвидите за тях. Скорошна статия от Bankrate обяснява:

„Разходите за затваряне са таксите и всички допълнителни плащания, които трябва да направите, преди да станете законен собственик на къща, апартамент или друго жилище. Разходите за затваряне варират в зависимост от покупната цена на дома и начина, по който се финансира.“

Казано с прости думи, разходите, които трябва да направите, според Freddie Mac, могат да варират според местоположението и ситуацията и обикновено включват:


- Правителствени разходи за вписване в имотния регистър
- Такси за оценка на имота
- Такси за кредитен репорт
- Такси за откриване на заема по закупуване на имота, който се заплаща към заемодателя
- Услуги за собственост и установяване на запори и задължения
- Такси за данъчни услуги
- Такси за проектиране на имотните граници
- Адвокатски хонорари
- Такси за подписване на документи
- ... други, в зависимост от района, в който се намира имота

В крайна сметка, колко би били тези разходи като цяло?

Според същата статия на Freddie Mac, спомената по-горе, те обикновено са между 2% и 5% от общата покупна цена на вашия дом. Имайки предвид това, ето как можете да добиете представа за това какво ще ви трябва конкретно за този бюджет.

Да приемем, че намерите жилище, което искате да закупите на днешната средна цена от $384,500. Въз основа на оценката на Freddie Mac от 2-5%, вашите такси за затваряне могат да бъдат приблизително между

$7,690 и $19,225.

Но имайте предвид, че ако сте на пазара за жилище над или под този ценови диапазон, разходите ви при затваряне ще бъдат по-високи или по-ниски.
Така че няма да е лошо да се уверете, че сте готови да изпълните финала на покупката преди да се впуснете в приключението да търсите новия си дом.
Фреди Мак дава страхотни съвети за купувачите на жилища, като казва:
„Когато започнете процеса по покупка на жилище, отделете време, за да придобиете представа за всички включени разходи – от първоначалната ви вноска до разходите при затваряне.“

Най-добрият начин да направите това е като си партнирате с екип от доверени специалисти по недвижими имоти. Това ви дава група от експерти, които да ви помогнат да разберете колко ще трябва да спестите и за какво искате да сте подготвени. Това също означава, че разполагате с ресурси за достъп до всички въпроси, които биха изскочили по пътя.

В заключение, важно е планирането на таксите и плащанията, които ще трябва да покриете, когато затваряте сделката за покупка на новия си дом. Партньорството с местен специалист по недвижими имоти може да ви даде насоките и увереността, от които се нуждаете през целия процес.

Като агент на недвижими имоти аз не само помагам на своите клиенти със закупуване, продажба и отдаване под наем, но и непрестанно ги уведомявам относно всеки възможен аспект, който би повлиял на тяхната дългосрочна инвестиция, която всъщност за повечето хора е най-важната и най-голямата, която те са направили или ще направят някога в живота си. Ако имате въпроси, свързани с тази или други мои статии досега, или въобще с всичко свързано с пазара на недвижимите имоти, ще се радвам да ме потърсите, а за мен ще е удоволствие да помогна. Моят директен номер е: 773-827-7827 или ми пишете на имейл: [email protected]. Уебсайт за повече информация: GerganaTodorova.BairdWarner.com. Консултацията е винаги безплатна и не ви ангажира по никакъв начин.