сн. „Спутник“

Пиянските вечери невинаги завършват единствено с главоболие и махмурлук на следващия ден. И за това най-добре може да ви обясни шефът на „Агромах" Методи Бачев, който освен с махмурлук трябваше да се бори и с полиция и прокуратура. Всичко започна преди повече от седмица, когато по време на събор в благоевградското село Черниче Бачев, видимо подпийнал, решава да се превърне в гвоздея на вечерта. Той взема микрофона и пред всички присъстващи отправя нецензурни думи по адрес на премиера Бойко Борисов. Историята щеше да бъде комична, ако не доведе до задържането на Бачев.

Това се случи миналата сряда със заповед на директора на МВР-Благоевград, старши комисар Росен Танушев. Самият Бачев посочи, че е давал единствено обяснения. Според други източници обаче той в действителност е прекарал нощта на сряда срещу четвъртък в ареста.

Заедно с него обяснения в полицията е давал и собственикът на медията, разпространила видеото - Иван Хамбарджийски от „Пиринско", но не пиво. От благоевградската районна прокуратурата пък потвърдиха, че срещу Бачев се води проверка за хулиганство по сигнал на МВР. В четвъртък сутринта - преди да стане ясно, че Бачев е бил задържан предната вечер, Бойко Борисов коментира: „Пияниците могат да говорят каквото си искат." До края на деня вътрешният министър Румяна Бъчварова поиска и получи оставката на старши комисар Танушев. Но реално не го наказа, защото го назначи на по-висок пост - началник на полицейски отдел в Национална служба полиция в София.

Въпреки че ръководството на МВР се разграничи от случилото се, това не прави историята по-малко плашеща. Защото явно разкрива два режима на работа на правоохранителните институции - летаргичен, когато трябва да се борят с престъпността (за последната година се оказва, че са задържани само 40 г кокаин в цялата страна) и светкавичен - когато трябва да се разправят с някого, който е обидил на властта.

На въпросния запис се вижда голяма компания, която празнува на събор в село Черниче, а забавление й осигурява комикът Красимир Радков. По някое време пияният Бачев се обръща на микрофон към Радков с думите: „Е, Краси, искам да ти кажа, че кметът на Симитли е е*ал Бойко Борисов, знаеш ли го ти т'ва? Искам с'а да се отпуснеш и да се пра'иш на Бойко Борисов..."

Сайтът Pirirnsko.com е създаден преди няколко години от Иван Хамбарджийски, който преди това имаше бирена борса в Благоевград. Преди няколко месеца Специализираната прокуратура започна разследване срещу фирми, свързани с „Агромах", за укриване на данъци. Тогава оттам съобщиха, че при обиск във фирмата са иззели 1 млн. евро.

„Агромах" е сред най-големите в строителния бранш. Специализирана е в пътно строителство и изпълнява части от магистралите „Тракия" и „Струма". За последните години „Агромах" - самостоятелно и в консорциуми с други дружества - е усвоила над 250 милиона лева от обществени поръчки. През 2014 г. фирмата придоби друга мощна строителна компания - „Пътища-Пловдив". Дотогава тя беше на пловдивския бизнесмен Георги Гергов, който е един от отговорните фактори в БСП.

Говореше се, че шефът на „Агромах" Методи Бачев и Бойко Борисов са в повече от отлични отношения. Всичко това обаче приключило в началото на тази година. За какво са се скарали - остана тайна. Предполага се, че за пари. Кой на кого какво е дължал не става ясно.

Веднага след скарването им на 9 март т.г. прокуратура, ГДБОП и НАП претърсиха офиси на „Агромах" и на няколко фирми в Пловдив, Благоевград, Лом и София, които са свързани с дружеството. Мащабното разследване бе за източване на ДДС. „Агромах" и „Пътища-Пловдив" ползвали фиктивни доставки от кухи фирми. Бушоните осигурявали документален поток, чрез който „Агромах" и „Пътища-Пловдив" намалявали дължимия данък към бюджета. Кухите дружества уж се снабдявали от други фирми, регистрирани на цигани от Лом.

Само за 1 г. „Агромах" и „Пътища-Пловдив" си спестили 14 млн. лв. от невнесен ДДС чрез схемата. Разпитани са свидетели, които потвърждават тезата на прокуратурата, че има данни за източване на ДДС в особено големи размери. Както обикновено се случва с неприятели на Борисов, разследванията срещу тях се прехвърлят в най-наказателната институция - спецпрокуратурата. Така бе сторено и сега, но още няма повдигнати обвинения.

През май т.г. избухна друг скандал, свързан с „Агромах". Разследващата полицайка Любомила Ценова по своя инициатива направила повторни разпити на част от свидетелите по ДДС аферата. Те вече обърнали показанията си на 180 градуса. След доклада на наблюдаващия прокурор до зам. главния прокурор Борислав Сарафов, последният събира в кабинета си шефовете на ГДБОП, прокурори и разследващите полицаи, за да изяснят случая. След тази среща дознателката Любомила Ценова пусна жалба до съда с твърдения, че Сарафов я обиждал. Малко по-късно обаче я оттегли и до дело не се стигна.

„Не коментирам пияници. Нито знам, нито ме интересува... Нито пияница бих коментирал. Но в България всичко може. Пияниците може да си говорят каквото си искат. То и политиците си позволяват да си говорят глупости", заяви премиерът Бойко Борисов като коментар на скандала. Той отказа да говори по темата с обидите на Методи Бачев, изречени по микрофона. По случая с разследването на „Агромах" за данъчни престъпления той посочи: „ГДБОП кой го ръководи? МВР. А МВР кой го ръководи - Румяна Бъчварова. Аз съм ѝ началник."

Кметът на Симитли Апостол Апостолов пък каза: „Не ме занимавайте с глупости, не съм спал с премиера, приятна вечер."