Министерството на правосъдието на САЩ официално публикува редактирана версия на клетвената декларация, която подкрепя обиска на имението “Мар-а-Лаго” на бившия президент Доналд Тръмп във Флорида. В клетвената декларация от 36 страници, голяма част от която е била силно редактирана, се казва, че в средата на май агенти на ФБР са извършили предварителен преглед на съдържанието на 15 кутии, които Тръмп е върнал в Националния архив от имота си във Флорида през януари.

Aгентите са открили 184 уникални документа, които имат класификационни маркировки.

25 от тях са с гриф "СТРОГО СЕКРЕТНО", 67 документа с гриф "поверително" и 92 с гриф "секретно".

Според клетвената декларация агентите са забелязали маркировки, обозначаващи различни системи за контрол, предназначени да защитават различни видове информация, включително маркировки, които обозначават разузнавателна информация, събрана от "тайни човешки източници", като доклад от служител на ЦРУ или някой, който работи за разузнаването. Публикуването на клетвената декларация от ФБР дойде, след като американският магистрат съдия Брус Райнхарт постанови в четвъртък, че документът може да бъде разпечатан, след като Министерството на правосъдието представи предложени редакции.

Рейнхарт одобри заповедта, която позволи на федералните агенти да претърсят собствеността на Тръмп във Флорида на 8 август.

Министерството на правосъдието се противопостави на оповестяването на клетвената декларация.

От там са кетегорични, че всяко „преждевременно разкриване“ на клетвената декларация и други свързани документи може „да има значително и отрицателно въздействие върху продължаващото разследване и може сериозно да застраши неговата ефективност, като даде възможност на престъпните страни да избягат, да унищожат доказателства.

През юни от Министерството на правосъдието изпратиха на адвокатите на Тръмп писмо, което повтаря, че "Мар-а-Лаго"  не може да се използва за съхраняване на класифицирана информация, според клетвената декларация. Към клетвената декларация е приложено писмо от 25 май на адвоката на Тръмп Евън Коркоран до Джей Брат, началник на отдела за контраразузнаване и експортен контрол в отдела за национална сигурност на Министерството на правосъдието.

В нея Коркоран определя прехвърлянето на президентски записи като „доброволно и открито“.

Той твърди, че действията на президента, включващи класифицирани документи, не подлежат на наказателни санкции, тъй като Тръмп не е "офицер, служител, изпълнител или консултант на Съединените щати".

В отделна декларация от 13 страници в петък Министерството на правосъдието повтори аргумента си за редактиране на части от клетвената декларация, включително „за защита на безопасността и поверителността на значителен брой цивилни свидетели в допълнение към правоприлагащите органи“. "Ако самоличността на свидетелите бъде разкрита, те могат да бъдат подложени на вреди, включително отмъщение, сплашване или тормоз“, пише правителството, припомняйки неотдавнашни заплахи към правоприлагащите органи след претърсването в Мар-а-Лаго.

По време на предизборната кампания през 2016 г. Доналд Тръмп нееднократно критикува опонента си Хилари Клинтън за използването на личен имейл адрес и частен сървър за служебна кореспонденция като държавен секретар. ФБР разследва Клинтън, но в крайна сметка установи, че няма основания за повдигане на обвинения. Държавният департамент също провери случая и заключи, че с действията си Клинтън не е нарушила правилника на ведомството.

Тогава Клинтън обяви, че никога не е изпращала преднамерено по имейл поверителна информация.