През пролетта и лятото пъстрите цветове и цъфналите цветя са като магнит за пчелите. Но какво да правите, ако пчелата ви набележи за жертва и ви ужили? Най-често пчелите се навъртат около цъфнали и силно ароматни растения, както и около хора, облечени в по-наситени цветове. Резките движения им се струват като форма за нападение, затова насекомите бързо реагират и отвръщат на удара. Пчелите са смятани за по-опасни от осите, защото оставят жилото си при ужилване, а след това умират. Към забитото жило има закрепена торбичка с отрова. Ако тръгнете да дърпате рязко жилото, тази торбичка пуска повече отрова и става опасна. Най-страшно е ужилването в областта на устата и носа, защото така може да бъде блокирано дишането. Затова, когато през лятото пиете от бутилка или от чешма на открито, винаги проверявайте и се оглеждайте за пчели. Ужилването от пчела може да е животозастрашаващо, ако ужиленият е алергичен. Освен това лекарите казват, че алергия към пчелите може да се придобие и с времето, без реално пациентът да разбере. Ето защо трябва да сте винаги подготвени и да знаете как да действате, ако ви ужили пчела.

В природата съществуват няколко природни лекарства, с които може да обработите ужиленото място, така че да предотвратите получаването на оток, да отстраните зачервяването и да намалите болката, ако има такава. При ужилване потърсете скилидка чесън. Разрежете я на две и с една от половините натъркайте ужиленото място. Другият вариант е да използвате лимонов сок, за да се справите с отока и зачервяването. Установено е, че витамин С има противоалергични свойства.

Изпитан лек е налагането на мястото със студен компрес, за да охлади и облекчи раната. Други компреси, които може да правите, са с ябълков оцет, с разтвор от оцет и вода или с разтворен във вода нишадър. От билките може да използвате невен или босилек. Растението се стрива и с него се натрива болното място.

Ако ви ужили пчела у дома, побързайте да намажете ужиленото място със зехтин.

Лекарите препоръчват да носите в себе си противоалергично средство, закупено от аптеката. Най-често алергозан на таблетки, но се срещат още гранулирани капсули и лекарство, което се поставя с инжекция.