Малко след последните парламентарни избори във Великобритания през 2019 г. млад депутат от Лейбъристката партия разкри тайна в конферентна зала в Лондон. Уес Стрийтинг, който сега е високопоставен лейбъристки депутат и изгряваща звезда в британската политика, призна, че повечето британски гласоподаватели гледат на победения лидер на партията му Джереми Корбин като на заплаха за националната сигурност.

Той дори се съгласи с тях.

Стрийтинг - центрист, който винаги се е противопоставял на праволинейния Корбин - заяви на Фабианската конференция, че избирателите с право са се съмнявали в способността на Корбин да осигури безопасността на Великобритания, като се има предвид неговата двусмисленост по отношение на автократичните режими и откровената му враждебност към НАТО и ядрените оръжия.

Наследникът на Корбин като лидер на лейбъристите Киър Стармър прекара последните 4 години в опити да отърве британските избиратели от представата, че партията му е непатриотична и слаба в областта на отбраната. Това означаваше почти единен фронт с консервативното правителство по отношение на външната политика - и непоколебим ангажимент към НАТО и войната в Украйна.

"Последното нещо, което някой в Украйна иска, е да види как политическите партии във Великобритания се карат за нещо, което е на живот и смърт за Киев", каза Стармър на 19 май.

Лидерът на лейбъристите Киър Стармър

Застанал на върха на властта в момент, когато Великобритания се подготвя за изборите на 4 юли, Стармър изглежда е успял да изпълни основната си мисия. Широкият спектър от проучвания на общественото мнение показва, че британската общественост вече се доверява на лейбъристите, а не на торите по въпросите на отбраната и националната сигурност, както и по почти всички други въпроси.

Лейбъристите се опитват да убедят не само британската общественост. Министърът на външните работи в сянка Дейвид Лами и министърът на отбраната в сянка Джон Хийли пътуваха до Киев този месец, за да уверят колегите си там, че британското лейбъристко правителство ще бъде напълно ангажирано с военните усилия на Украйна.

"Лами и аз имахме едно просто послание по време на посещението си - че Великобритания продължава да бъде единна за Украйна", заяви Хийли.

"Ако има промяна в правителството след изборите, няма да има промяна в решимостта на Великобритания да подкрепи Украйна, да се противопостави на руската агресия и да преследва Путин за неговите военни престъпления", добави той.

Високопоставен служител на лейбъристите призна, че някои членове на кабинета в сянка са се нуждаели от спешно обучение по външна политика, след като терористичната атака на Хамас срещу Израел от 7 октомври отново постави на преден план близкоизточния конфликт. Те заявиха, че дългогодишното убеждение на някои, че отбраната и външната политика - рядко печелещи избори въпроси за опозиционните партии - могат просто да бъдат научени наготово, след като са в правителството, е било бързо разсеяно.

Атака и отбрана

Министър-председателят Риши Сунак със сигурност се надява, че паметта на избирателите е по-добра, отколкото сочат социологическите проучвания. Той не смята сигурността и отбраната за двупартиен въпрос и вече ги е превърнал в централна тема на предизборната кампания на своята партия. Той ще продължи да напомня на избирателите, че Стармър, тогава министър в сянка за Брекзит, се опита да направи Корбин министър-председател на Обединеното кралство през 2019 г. Това е линия на атака, с която лейбъристите са готови да се справят, особено след като Стармър забрани на Корбин да се кандидатира като лейбъристки депутат завинаги.

Сунак отиде по-далеч, като миналата седмица заяви, че премиерството на Стармър всъщност би окуражило Путин. През февруари той също така намекна, че Стармър симпатизира на терористи, тъй като лидерът на лейбъристите е представлявал заподозрени в тероризъм, когато е бил адвокат по правата на човека през 90-те и 2000-те години.

Войните в Украйна и Газа, както и по-широката загриженост на Запада за това, което Сунак нарича "ос на авторитаризма", ще бъдат цитирани многократно по време на кампанията, за да се подчертае настоящият момент на глобална нестабилност - и да се внуши на избирателите да се придържат към това, което знаят. Преди всичко торите ще се хванат за нежеланието на Стармър да се съобрази с неотдавнашното съобщение на Сунак за разходите за отбрана, надявайки се да разколебаят електората относно способността на лейбъристите да осигурят безопасността на Великобритания.

Лейбъристите обещаха в крайна сметка да изразходват 2,5 % от БВП на Обединеното кралство за отбрана - но не до 2030 г., както обеща Сунак миналия месец. Вместо това лейбъристите заявяват, че ще се съобразят с плановете за разходи на Сунак само "когато фискалните условия го позволяват", като същевременно твърдят, че трябва да направят пълен военен одит, преди да дават повече обещания.

Най-добрата форма на защита

Един от министрите от кабинета в сянка заяви, че подобни атаки на торите в крайна сметка ще се окажат безрезултатни, като се има предвид, че избирателите рядко споменават отбраната или външната политика като ключови предизборни въпроси на прага на парламента. Един от министрите в сянка заяви, че Сунак се "хваща за сламка" и че хората винаги ще гласуват въз основа на собствените си икономически интереси, а не на отбраната.

Всъщност неотдавнашно проучване на YouGov показа, че само 17% от британците смятат, че отбраната и националната сигурност са един от най-големите проблеми пред страната, далеч след икономиката, престъпността, здравеопазването и имиграцията. `Наред с това обаче данните показват, че отбраната е много по-важен въпрос за избирателите сега, отколкото преди година.

                                                                                                                          Стефан Бошия, „Политико“