Британският министър-председател Риши Сунак, бивш банкер, е платил повече от 630 000 долар данъци през 2023 г., разкриха от офиса му. Според документите, публикувани от "Даунинг стрийт", 43-годишният Сушак, който е министър-председател от октомври 2022 г., е имал приходи от 2,2 млн. паунда през данъчната 2022-23 г., което представлява 13% увеличение спрямо предходната година.

Около 140 000 лири са спечелени като министър-председател и член на парламента. Други 2,1 млн. паунда са от капиталови печалби, дивиденти от акции и лихви.

Данните сочат, че Сунак е платил данък с обща ставка от 23%, като капиталовите печалби са обложени с по-ниска ставка от доходите от трудови правоотношения.

Капиталовите печалби идват основно от инвестиционен фонд, базиран в САЩ.

Сунак е женен за Акшата Мурти, дъщеря на Н.Р. Нараяна Мурти, основател на индийския технологичен гигант Infosys.

Личното богатство на двойката я постави в противоречива ситуация и беше използвано от опонентите ѝ, за да критикуват министър-председателя, че не е в час с проблемите на обикновените британци. След като медиите разкриха, че Мурти е използвала статут на лице, което не е регистрирано за целите на данъчното облагане, за да плаща по-малък данък върху парите, спечелени извън Великобритания, Мурти заяви, че ще декларира всички приходи, получени по света.

Парламентарното разследване подчерта, че Сунак не е разкрил интересите на съпругата си в компания за грижи за деца, но не наложи санкции.