В началото на новата година винагли влизат в сила нови закони. В Илинойст те са повече от 180, които ще са действащи още от 1 януари 2023-а година. Те обхващат спектър от малки и големи проблеми на жителите на щата. Ето и някои от най-интересните закони:

SAFE-T

Законът SAFE-T на Илинойс е един от на-спорните закони, който трябваше да бъдат подписани тази година. Той включва мащабен законодателен пакет за реформа в правосъдието и най-вече в частта, докато делото влезе за разглеждане по същество в съдебната зала. Най-голямото противоречие в SAFE-T е ключовата разпоредба за отпадането на „паричната гаранция“, която според адвокатите принуждава по-бедните хора да остават в ареста, защото не могат да си я позволят, дори при дребни престъпления, а по-богатите излизат на свобода при тежки провинения, след като си заплатят съответната сума. Губернаторът на Илинойс Джей Би Прицкър вече подписа обновена версия на противоречивия законопроект, който даде на съиите свободата да държат под стража заподозрените, които смятат за опасни, без да им дават възможност за плащането на „гранция“. Списъкът с престъпленията пък беше разширен. Законът SAFE-T задължава и всички полицейски служители в Илинойс да разполагат с камери на униформите си.

Правата на работниците

От 2023-а година влиза в сила поправка, която ще гарантира на работниците правото да се организират и колективно ода договарят условията за наемане на работа. Поддръжниците казват, че това ще гарантира, че служителите винаги ще могат да използват колективно договаряне, за да осигурят по-добро заплащане, часове и условия на труд.

Без глоби, ако ти откраднат колата

Този закон гарантира, че хората, чиито коли са били откраднати, няма да носят отговорностза нарушения, такси, глоби или наказания, когато крадецът е нарушил някой друг закон, различен от кражбата с техния автомобил.

При 72 часа неразпознат труп, се уведомява ФБР

Ако труп, който повече от 72 часа от откриването му не е разпознат от близки или свидетели, то тогава съдебните лекари са длъжни да уведомят ФБР.

Неплатен отпуск при спонтанен аборт

Законът SB 3120 ще позволи на жени, които са имали спонтанен аборт, плодът е роден мъртъв или се е случило събитие, което е повлияло отрицателно на бременността, да могат да си вземат 10 дни неплатен отпуск.

По-безопасна храна

Този закон забранява използването на латексови ръкавици при боравенето и приготвянето на храна. Той касае и парамедиците, като по този начин законодателят смята, че оказването на спешна медицинска помощ ще е по-безопасна за хора с алергии към латекс.

Електронни заповеди за защита

Подаването на документи за изправяне на насилници пред съда вече ще бъде по-безопасно и лесно, след като според закона SB 3667, жертвите ще могат да изпращат молбите си по електронен път. В окръзите с насление над 250 000 души излушванията също ще могат да стават дистанционно.

Crown Act

Антидискриминационният закон Crown Act, който влиза в сила от началото на годината ще се прилага в училищата, като с това ще разшири правата на учениците, свързанни с произхода и расата им. Те ще могат да посещават учебние заведения с прически, характерни за расата им – расти, кичури, плитки и т.н. Това се отнася и за служители, които без значение от длъжността им могат да ходят с характерни прически, като по този начин няма да бъдат дискриминирани на работното им място.

По-добро лечение за жените

Законът HB 5254 ще осигури по-добро лечение на жените в Илинойс. Той се отнася най-вече за остеопороза и други заболявания, които изискват хормонална терпия. С влизането в сила на закона медицинските застраховки ще покриват и тези лечения, включително ои лечения и заболявания, които оса предизивкали менопауза. Друг закон, HB 4271, изисква държавно регулирана частна застраховка да покрива необходимата от медицинска гледна точка операция за намаляване на гърдите.

Произведено в Илинойс (SB 3609)

За да насърчи жителите на Илинойс да подкрепят държавната икономика, този закон намалява таксите за регистрация на автомобили и малки камиони, ако са произведени в Илинойс. Пълният списък с новите закони може да видите ТУК.