В района на Чикаго през уикенда падна първият сняг, а мнозина вече се чудят кога официално ще започне зимният сезон. Отговорът може да е: след повече време, отколкото повечето очакват. 

Първият снеговалеж в Чикаго обикновено пада около 31 октомври и точно така се случи тази година, след като около 2 см снежна покривка паднаха за Хелоуин. 

По-дебел сняг обикновено се задържа около 7 декември, показват статистическите данни между 1991 г. и 2020 г. Тази година обаче около 5 см снежна покривка се задържа в района още на 26 ноември. И тъй като снежинките паднаха в един от най-натоварените дни за пътуване в годината, много хора предположиха, че снеговалежът е предвестник на предстоящите тежки зимни условия. 

Но според учените това вероятно не е така.

Истинското начало на зимата

все още е далече, прогнозират метеоролозите. 

Измерванията на Центъра за климатични прогнози на Националната метеорологична служба показват, че в Северното полукълбо се задава „силен“ Ел Ниньо, с по-голяма от 55% вероятност той да продължи от януари до март. За Чикаго това означава по-мека и суха зима. Очакванията за Чикаго обаче са средната зимна температура вероятно да бъде около -2°С, а  средните общи валежи да са по-малко от 15 см от декември до февруари. 

„Въпреки че Ел Ниньо е склонен да носи по-малко екстремни студове в Чикаго през зимата, това не означава, че няма да имаме такива“, обясни Трент Форд, климатолог от щата Илинойс. „Все още може да има много ранно начало на зимата, много късни пролетни студове дори при цялостна по-мека зима.“ 


Той допълни още, че средните сезонни стойности не разкриват цялата картина за въздействието на зимното време. Например, въпреки че миналогодишната зима беше сравнително мека, изключително ниските температури през декември са причинили загубата на „значителен“ процент от реколтата от праскови в щата, повишавайки цените. „Можем да имаме сравнително мека зима с период от две седмици, който просто е изключително студен. Ако средната стойност е доста близка, ако не и малко по-топла от нормалното, тогава прогнозата се потвърждава“, каза Форд. „Но всъщност не ни дава представа за въздействието на екстремния студ.“ 

Освен това по-топлата зима може да увеличи

риска от пролетни студове

По-високите температури също излагат на опасност хората с несигурно жилище, каза Форд, включително хилядите мигранти, които спят в полицейските участъци. 


Рей Уин-Грант, еколог по дивата природа, пък обясни, че Ел Ниньо може да промени миграционните модели на птиците. По думите й, през зимата мигриращите видове птици обикновено са в Централна или Южна Америка, където температурите са по-високи. 

„Възможно е сега да има по-малко птици, защото Ел Ниньо е повлиял на местообитанието им за зимуване. Възможно е птици да се появяват през зимата в градските пейзажи, защото по някаква причина ресурсите там са по-големи“, каза тя. „Също така е много вероятно да не виждаме абсолютно никаква промяна.“ 

Според НАСА зимното слънцестоене тази година ще се състои в сутрешните часове на 21 декември за Съединените щати. Това ще бъде и най-краткият ден в годината в Чикаго, с приблизително девет часа, седем минути и 44 секунди дневна светлина. 

Най-ранният залез за годината пък ще се случи още в началото на декември, като слънцето ще се потапя под хоризонта в 16:19 ч. в продължение на няколко дни. Най-късният изгрев за сезона ще се случи, докато дните технически стават по-дълги, като слънцето ще излиза над хоризонта в 7:18 сутринта в няколко дни в началото на януари. 

Въпреки че ще отнеме доста време за забележими промени в продължителността на дните, добрата новина е, че до края на януари Илинойс отново ще има близо 10 часа дневна светлина, като залезът ще настъпва след 17:00 часа.