снимки ,,Хъфингтън пост”

,,The Wolf of Wall Street" се очакваше да обере доста награди през този сезон. Само три седмици след премиерата на 25 декември лентата обаче се добра само до един ,,Златен глобус" - за главна мъжка роля на Леонардо ди Каприо. Предположенията са, че такава ще е развръзката и при наградите ,,Оскар". Това по никакъв начин обаче не намалява въздействието на тричасовия филм, описващ възхода и падението на бившия борсов брокер Джордан Белфърт (в ролята - ди Каприо). Във филма, а и в действителност прототипът става много богат, продавайки нищо неструващи акции на неподозиращи клиенти през 90-те години на миналия век, докато през цялото време взема наркотици и се отдава на разврат. Властите обаче успяват да стигнат до него и той се признава за виновен по обвиненията в пране на пари и измама с ценни книжа. Това се случва през 1999 г.

След като излежава само 22 месеца от четиригодишната си присъда, през 2004 г., Белфърт започва да се занимава с изнасяне на мотивационни речи и семинари. Наместо да ви разказвам филма, който така или иначе си заслужава да се гледа, а и в момента много кина в Америка продължават да го въртят, ви предлагам няколко цитата от лекциите на бившия борсов брокер, наричан Вълка от Уолстрийт. Те са за това как да забогатеем и да постигнем успех. ,,Вярвам в пълното себеотдаване. Ако искаш да си богат, трябва да програмираш разума си за това. Трябва да се откажеш от всички мисли, които са те правили беден и да ги заместиш с нови мисли - богати мисли." ,,Единственото нещо, което стои между вас и вашата цел, е скапаната история, която постоянно си разказвате за това защо не можете да постигнете целта си."

,,Успелите хора са 100% убедени, че са господари на собствената си съдба. Те не са продукт на обстоятелствата, те създават обстоятелствата. Ако обстоятелствата около тях не струват, те ги променят."

,,Ако дадете на хората достатъчно добро ,,защо", те винаги ще измислят ,,как"."

,,Победителите използват думи като ,,трябва" и ,,ще"."

,,Когато си поставяш ниски стандарти в живота, вредиш на всички, с които пътищата ви се пресичат, и най-вече на хората, които обичаш."

,,Ако искаш да си богат, никога не се отказвай. Хората имат склонност да се отказват. Ако имаш постоянство, ще излезеш пред повечето хора."

,,Когато правиш нещо, може да не успееш. Това обаче не е защото самият ти си провал. Това е, защото не си научил достатъчно. Правете нещата различно всеки път. Един ден ще ги направите по правилния начин. Провалът е ваш приятел."

,,Най-лесният начин да печелиш пари е като създадеш нещо с такава стойност, че всеки да го поиска. Тогава парите ще дойдат автоматично."

,,Дръжте се така, сякаш вече сте богати - тогава със сигурност ще забогатеете. Дръжте се, сякаш имате несравнима увереност и хората със сигурност ще вярват във вас. Дръжте се така, сякаш имате несравним опит и хората ще следват вашите съвети. Дръжте се така, сякаш вече сте постигнали невероятен успех - тогава със сигурност ще го постигнете." ,,Независимо от това какво ви се е случило в миналото, вие не живеете в миналото. Вие сте ресурсите и възможностите, които извличате от него, а това е основата за всяка промяна."

Друг е въпросът дали трябва да вярваме в лозунгите на човек, който през цялото време е мамил хората и в крайна сметка е измамил самия себе си.