Неевропейци могат да си купят гражданство на Европейския съюз, даващо им право да живеят и работят във Великобритания за по-малко 150,000 лири в рамките на схема, разработена в България. Репортери под прикритие, представящи се за сътрудници на индийски бизнесмен, установиха, че български паспорт може да бъде законно придобит, без да е необходимо да се живее или работи в България. Ако кандидатът е платежоспособен, достатъчно му е само да посети източноевропейската страна за два дни, за да получи всички права на гражданин на ЕС. Дори и някой с криминално досие, на когото Великобритания е отказала паспорт, може да се класира за български такъв по описаната схема. Смята се, че стотици чужденци вече са се облажили от авантата и са станали ,,българи".

Нашият вестник започна разследването, след като бе сезиран от човек, станал свидетел на подобна престъпна дейност. Той ни съобщи, че в България липсват проверки на произхода при издаването на паспорти. В началото на март журналисти под прикритие се обърнаха към няколко компании, базирани в България, с въпрос дали биха съдействали на богат индийски бизнесмен за закупуване на българско гражданство. От фирмата ,,Артън кепитъл", която извършва подобни услуги и има офиси в София, Лондон и Дубай, обясниха, че да, могат да помогнат, при това ни запознаха с ,,обширните ползи" от закупуването на български паспорт. Милан Керемидчиев, заместник-председател на фирмата, заяви: ,,Когато станете български гражданин, веднага придобивате всички права на гражданин на ЕС - можете да живеете, учите, работите навсякъде в рамките на Европейския съюз. Когато основният кандидат получи българското си гражданство, в рамките на три месеца това се случва и с децата му - и те получават български гражданство. Основанието е, че един от родителите вече е българин."

Г-н Керемидчиев описа три различни варианта за получаване на българското гражданство, за които неговата фирма ще си начислява такса. От трите варианта се вижда, че в схемата участват фирми, държавни чиновници и една българска банка, като всички по трасето се облажват от аферата. При първият вариант таксата за фирмата например трябва да бъде преведена на отделни траншове - общо Ј425,000, в българска банка. При този вариант след шест месеца индивидът получава право на  ,,постоянно пребиваване". След пет години той може да кандидатства за българско гражданство, като тогава кандидатът получава обратно част от парите си от банката.

В рамките на втората схема заявителят плаща около Ј150,000, но преди това е задължен да тегли 425,000 лири заем от същата българска банка. Както и при първата опция може да се кандидатства за български гражданство отново след пет години. Г-н Керемидчиев посочи, че около 85 на сто от кандидатите на ,,Артън кепитъл" избирали този начин.

Третият вариант също бил удобен, каза господинът. При него кандидатите трябвало да платят около Ј235,000, затова пък гражданството го получавали по ускорената процедура за две години. Г-н Керемедчиев добави, че за всеки родител извън Европа, който има много деца и те искат да учат в британски университети, това е благодатен вариант, защото чрез българския паспорт ще си спести големи суми пари. ,,Това е български паспорт, да, но нали знаете, че от 1 януари 2014 г. с него вече можете да се настаните да живеете и да работите навсякъде в Европейския съюз, можете да вземете със себе си и децата и да ги запишете в което си пожелаете училище. Разбира се, вие знаете, че университетите и училищата имат различни такси за кандидати от страните от ЕС и извън ЕС." С българския си паспорт един индиец например ще плати в Оксфорд за специалност,,медицина" Ј9,000 за година обучение, но индиец с индийски паспорт ще трябва да се бръкне с Ј16,545 годишно. Да не говорим, че българският паспорт дава право да се учи в университетите в Шотландия безплатно.

Нашият брокер за BG паспорта ни обясни, че потенциалните клиенти дори не е нужно да посещават България, за да се класират за гражданство, защото фирмата може да осигури на клиентите си ,,виртуален" адрес в страната. ,,Това е напълно валиден адрес, проверен от имиграционните власти, каза той, като добави: Можете, разбира се, и да посетите адреса, за да знаете къде се намира, което би могло да се случи в рамките само на един ден. Можем да ви осигурим добър полет от-до България, за да излетите обратно в същия ден."

В друга фирма - ,,Цветкова, Бебов и съдружници", която е асоцииран член на счетоводната компания PwC в България, намерихме адвокатката Веселка Петрова, която ни се похвали, че фирмата е много тесен специалист в бранша и може да осигури BG паспорт дори и ако кандидатът има криминално досие. ,,Фактът, че той (измисленият индийски бизнесмен - б.а.) е имал отказ за британско гражданство (както я излъгахме в разговора - б.а.), не значи нищо. Той може да получи паспорт тук, увери тя. - Аз съм сигурна, че българските и британските власти си обменят информация, но фактът, че той е получил отказ във Великобритания, не означава автоматично, че молбата му ще бъде отхвърлена и в България. Мисля, че ще може да получи на първо време право на постоянно пребиваване." Според г-жа Петрова, ако престъплението е било извършено преди доста време, дори може да се уреди въпросът и за получаването на паспорт: ,,Ако той е реабилитиран, досието му въобще не се брои."

Ние, разбира се, не можем да обвиним нито една от фирмите, с които разговаряхме, в незаконна дейност, защото техните представители единствено обясняваха на репортерите под прикритие как работи схемата за получаване на български паспорт.

Дори напротив - когато официално се обърнахме за коментар към изброените фирми, отговорът, който получихме, беше вече съвсем различен. Говорителят на PwC обясни пред ,,Да телеграф", че фирмата му просто била обяснила на тайните ни репортери критериите за пребиваване на чужденци в България, нищо повече. ,,Едно от изискванията за придобиване на българското гражданство е лицето да не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер, освен ако лицето не е реабилитирано", каза говорителят на счетоводната компания. От ,,Артън кепитъл" пък заявиха, че България има едни от най-продължителните и най-сложните процедури за имиграция и че компанията само улеснява процеса. Те казаха, че осигуряването на адрес в страната е част от това. ,,Едно от законовите изисквания за инвеститори, които подават молба за постоянно пребиваване в България, е да се представи адрес по местоживеене в страната. Тъй като повечето от подалите молби никога не са били в България преди това, ,,Артън кепитъл" улеснява процеса на изпълнение на изискванията на законодателството чрез предлагане чрез трета страна на краткосрочни договори за заем", каза говорителят.

Холи Уот, Клеър Нюъл и Бен Браянт, The Telegraph