Български стандарт – издигаш се във властта и после синът ти придобива луксозен хотел за без пари

Президентът Георги Първанов, в момента лидер на партията АБВ, тези дни изпадна в конфузна ситуация, за каквато очевидно не се бе подготвил. Медиите надушиха, че синът му Ивайло е станал горд собственик на 5-звездния СПА хотел „Стримон" в Кюстендил. Те не повярваха, че синът е успял да задели толкова пари, и веднага се усъмниха, че всъщност комплексът е придобит от бащата, който за заблуда на врага го е вписал на името на сина. Самият Ивайло обясни, че бил осигурил парите за покупка на половината от капитала на хотела със собствени средства, дивиденти и заем от фирмата, в която е съдружник. Другите пари дошли от баща му. Колко точно обаче не стана ясно. Георги Първанов също се затрудни да отговори на този въпрос - заедно с жена си Зорка били дали „една определена сума".

Всъщност Ивайло не е едноличен собственик на хотела. Негов съдружник е друга интересна личност, пак от фамилията на виден социалист - дъщерята на покойния бивш шеф на МВР Николай Добрев - Марияна. Всеки от тях платил по 207,000 лева за сделката. Любопитното е, че самият хотел е струвал на предишния му собственик Иван Лесев от Габрово 7,5 млн. лв. Как тази сума се е стопила до жалкия половин милион, платен сега, новите собственици не обясняват.

От 2009 г. Ивайло Първанов и брат му са собственици на фирмата за поддръжка на компютърни системи „Айви-СМ" ООД. Компанията до миналата година имала чиста печалба от 272,000 лева, твърди той. Бащата и майката дали около 1/3 от сумата за дела от хотела. Това прави около 70,000 лв. Първанов уточни, че синът му се е сдобил с акции от хотел, а не със самия хотел, а и придобивката включвала не само активи, но и задълженията на комплекса, които били големи. Затова по думите му Ивайло правел „рискова инвестиция". „Фирмата на синовете ми има два пъти по-голяма печалба от тази на „Стримон", добави още лидерът на АБВ. На въпрос откъде има средства да помага, при положение че от последната му данъчна декларация става ясно, че има на влог едва 10,000 лева, а съпругата му - 20,000, Първанов уточни, че тези неща ще станат ясни в декларацията за тази година и парите са „лесно проверяеми и доказуеми". И припомни, че има 30 години трудов стаж, 25 от които на добре платени позиции.

Единственият 5-звезден комплекс в Кюстендил е купен със 100% червени пари, коментират обаче местните жители. Официално сделката по продажбата е финализирана на 23 юли, уточни предишният собственик Лесев. В началото на лятото „Стримон" бил ипотекиран. „Имам теория, по-скоро философия, че всичко се продава и купува освен мечтите и децата. Е, изпитвам лека тъга, че се разделих с хотела, който изградихме преди 9 г. за 7,5 млн. лв. Но ще продължа да ходя там - заради минералната вода на Кюстендил, която е разкошна и незаменима", призна г-н Лесев. Той уточни, че в случая интересите на продавача и купувача съвпаднали напълно. Новите собственици на хотела са обявили ремонт до 4 декември.

Схемата аз „плащам, ама теб вписвам" е отдавна разработена по света. В България най-ярки нейни представители са баща и син Златеви от Правец. Малко след като пое юздите на „Нефтохим" като специален представител на руската компания „ЛУКойл" за България, синът Валентин Златев започна да изгражда огромни и скъпоструващи хотелски комплекси из цялата страна. Перлата в този бизнес бе построеният като дворец СПА комплекс в Правец. Въпреки че за всички бе ясно, че парите идват от сина, хотелите бяха вписвани на името на бащата Васил Златев - дългогодишен кмет на Правец по времето на комунизма и съратник на Тодор Живков в борбата срещу капитализма. Семейство Златеви, което е платежоспособно, обаче не попадна във вниманието на медиите в България, свикнали да се занимават само с удобни мишени.