Бойко Борисов постоянно посещава хотелите на Валентин Златев. Двамата ловуват заедно. Имат си се. Протестиращи ги видяха и като едно задружно семейство

От няколко дни България си има качествен скандал. Не за кърменето в мола, не за свещената вода в бидоните от Плиска или за светещите очи на Самуил. А за стока, която засяга всички, пряко и сериозно. В страната се продава най-скъпият дизел в Европа. И то при положение, че си го произвежда сама. Грешка... произвежда й го „ЛУКойл". И докато досега имаше някакви (в интерес на истината понякога приемливи) обяснения защо е по-скъпо, отколкото трябва, сега вече е най-скъпо. И обяснения няма.

Скандалът е многопластов и има поне три измерения.

В случая не важат оправдания тип „купуваме го по-рано и на други цени", „дизелът е само част от цената", или „доларът скочи". По bTV беше показана много прегледна таблица, при която се видя, че при една и съща цена на долара и цената на дизела е същата, само дето в единия случай барелът е бил 65, а в другия случай само $42.

Българите плащат и сред най-ниските акцизи. И като най-бедна държава страната е с най-евтина работна ръка. Защо тогава, по дяволите, в Австрия е по-евтино, отколкото в България?

И защо мълчи министърът на икономиката, който първи трябва да извика експертите си да му обяснят, защото той очевадно е некомпетентен? Защото е в отпуск? Или защото не може да говори? Питаме, защото отдавна се говори, че СДС бил даден „на концесия" на Валентин Златев (руския наместник в България)?

Независими експерти по различни медии вече масово направиха анализа. Дизелът в момента трябва да струва около 1.90 лв. Но той е 2.29-2.30 лева.... А 40 ст. на всеки литър е чудовищна печалба за едни и огромни загуби за други.
Знае ли министърът на икономиката Лукарски, че това са цели 20% разлика и как се отразява това и на индустрията, т.е. на икономиката и на обикновения гражданин? Та 20 или приблизително толкова процента означава все едно да имате нулево ДДС върху горивата! Защо мълчат от ГЕРБ? Защо мълчи и Реформаторският блок? Имаше такова питане из многобройните дискусии в социалните мрежи.

И, да ни прощавате, обаче къде са работодателските организации, които опищяха света, че щели да фалират заради по-скъпия ток? Що бе, г-да работодатели, тия, с ВЕИ-тата, търговците на ток и т.н. не са ли и ваши членове? Иво Прокопиев (издателят на в. „Капитал" и приближен до властта - б.р.) например не беше ли председател на работодателите? Сега защо първо не питате Валентин Златев какво става с цените на „ЛУКойл" и защо не стачкувате? Бентлитата и поршетата да не са минали на водородно гориво?

А Борисов гневен - 10 милиарда за енергоносители плащали българите, а имали собствени неразработени източници. Да, и потребяват най-скъпия дизел и почти най-скъпия газ. А 20 процента върху 10 милиарда са си 2 милиарда! При тези факти и това обществено недоволство най-голямата частна производствена единица в страната „ЛУКойл" дължи някакво обяснение. Обаче оттам има само презрително мълчание.

Третият стълб на скандала е свързан с факта, че в страната на практика съществува картел, но никой, най-малкото антимонополната комисия, не се намесва. КЗК продължава да е безпомощна. Преди време се обясняваше, че няма как да има монополно положение, защото цели 40 процента от горивата били внос извън произведеното от „ЛУКойл". И заради това - видите ли - нямало как един да надуе цените... Сега едни стопански корифеи мрънкат, че нямало как всички да не се съобразяват с най-големия производител и търговец - „ЛУКойл". Е, кое е вярното? Значи всички си уеднаквяват цените, независимо че има внос и от по-евтина Гърция, и от по-евтина Австрия, и бензиностанции на „Ромпетрол", които пък са румънски. Тогава?

Значи имаме налице:

1)      необосновано от пазарна гледна точка вдигане на цени;

2)      пълно презрително отношение на институции и фирми към обществото;

3)      необезпокояван от никого монопол и очевидно картелно споразумение за високи цени.

Но премиерът Бойко Борисов, който скача като ужилен, ако има проблем с риболова на някое кейче или откъртено камъче на магистрала, в случая с „ЛУКойл" мълчи. Еми, няма как да не мълчи - и той, и всички преди него еднакво се радват на парите на Валентин Златев.