Всяка година преди празниците си обещаваме да не преяждаме. Рядко обаче успяваме да удържим на това. Не е важно само колко, но и какво ядем. Интервалът между храненията е също от значение. Около празниците често прекарваме много време в седнало положение и сякаш забравяме да се движим. Резултатът: след като отминат коледните и новогодишните тържества, сме качили няколко килограма. Което е напълно неприемливо. Ето как да не допуснем такова развитие на събитията.

Около Коледа и Нова година пийте чаша топла вода с няколко капки лимон преди всяко ядене. Това е всъщност стара рецепта за дълголетие, която обаче може да помогне срещу напълняването по празниците. Водата ще създаде усещане за ситост. Така няма да се нахвърляте толкова настървено на храната.

Вместо да ядете само месо, хапвайте и от зеленчуковите гарнитури. Задушените или печени на скара зеленчуци също засищат и така ще заемат мястото в стомаха, което иначе сте заделили за тлъстичко. Хубаво би било и да не пиете алкохол, но няма как да се постигне. Затова поне избягвайте соковете между чашките. В соковете има много захар и подсладители, които ви карат да се чувствате още по-жаден. И така чашка след чашка след чашка... И сте забравили кой ден е днес.

Най-голямата грешка по Коледа и Нова година е да ядете само веднъж дневно. Най-добре е да закусите и да обядвате нормално. Така няма да сте прегладнели преди вечерята и няма да й се нахвърлите като вълк. Освен това, ако цял ден сте гладували, вероятността да преядете на вечеря и да ви стане тежко е много голяма. Ако обаче така и така ще преяждате, то поне откажете десерта. Заменете го с един портокал. Нямате си и най-малка представа какви разнообразни киселинни сокове ще трябва да отдели стомахът ви, за да поеме толкова различна храна - от най-солено до най-сладко. А когато в стомаха се борят различни киселини, тогава храната се разгражда до последната калория. Което ще рече, че получавате стопроцентова сланина. Казано с други думи, надебелявате.

Това може да се реши с повече спорт, но физическата активност някак си липсва по празниците. Освен ако не броим готвенето и въртенето около печката. Затова няма да е зле да се пораздвижите. Направете изключение и пообиколете около дома си. Но пеш, не с колата. Ако наоколо има стълби, минете по тях няколко пъти.

Ако живеете в по-малък град, можете да се приберете пеш до вкъщи след вечерята. Ще успеете да се порадвате на снежната празнична нощ и ще се раздвижите след хапването. Движението и студеният въздух ще ви освежат дори да сте преяли.

Радослава Михайлова