През 2014 г. анонимността в интернет е далеч от гарантирана. Всеки потребител споделя невероятно много данни за себе си, като в повечето случаи дори не осъзнава това. Същевременно за повечето хора връщането на анонимността в интернет се изчерпва с изтриване на профила във Facebook. Всъщност той далеч не е достатъчен, особено като се има предвид, че социалната мрежа всъщност не изтрива цялата информация напълно. Компанията за хостинг услуги ,,Ху ис хостинг дис” е създала кратък наръчник какво трябва да се направи, за да може един човек да бъде сравнително уверен, че е изтрил напълно самоличността си от интернет.
Стъпка 1. Трябва да изтриете профилите си в социалните мрежи и сайтове. Facebook, Twitter, LinkedIn и Google+ разрешават това, като линковете за целта са заровени в настройките на провила. Най-умело скрити са те в LinkedIn, като са поставени в секцията ,,Полезни връзки".
Стъпка 2. Използвайте онлайн търсачките, за да проверите дали нямате профили и в други сайтове, но да сте забравили за тях. Изтрийте всеки акаунт.
Стъпка 3. Някои сайтове не позволяват изтриване на профили. Променете данните в тях на напълно произволни и измислени.
Стъпка 4. Проверете имейл акаунтите си и се отпишете от всички бюлетини и мейлинг списъци. Обикновено това става от линк в дъното на всяко писмо.
Стъпка 5. Изтрийте данните си от интернет търсачките. Google например има собствен инструмент за премахване на линкове и кеширани страници.
Стъпка 6. Някои сайтове не предлагат практическа възможност за премахване на лична информация. Въпреки това може да опитате, като се свържете с техните администратори и любезно ги помолите да направят това вместо вас. Разбира се, някои може да се възпротивят или да отвърнат, че информацията е публична или условията на сайта им позволяват да запазят даните. Старайте се да запазите дискусията учтива и може да постигнете успех.
Стъпка 7. В случай че наистина държите интернет напълно да забрави за вас, ще трябва се обърнете и към компаниите, които следят потребителите в мрежата и продават информацията. Сред тях са Intelius, Spokeo, PeopleFinders. Компаниите имат дълги и сложни процедури за премахване на данни, но ако се въоръжите с търпение, ще успеете. А и винаги може да платите на фирма, която сама да извърши процедурата вместо вас.
Стъпка 8. Някои компании публикуват данни за клиентите си онлайн. Например телефонен оператор може да има онлайн указател. Проверете в сайтовете на фирмите, чийто услуги ползвате, и ги помолете да премахнат данните ви, ако ги откриете онлайн.
Стъпка 9. Краен вариант, ако наистина не искате повече да сте в интернет - закрийте и имейл акаунта си.
Все пак не забравяйте, че интернет ще продължи да ви следи дори и след като сте изтрили всичко. Затова ще трябва от време на време да проверявате онлайн архивите и компаниите за събиране на данни дали нямат нови профили за вас.