Ако имате здрав стомах и черва, чесънът е идеалното предпазно средство от вируси

Д-р Петър Атанасов*

Имунитетът зависи изключително много от храненето. Неслучайно, ако се върнем назад във времето, ще видим, че жълтата гостенка например се е срещала предимно сред недохранените слоеве на населението. Ето защо е толкова важно в сезона на грипа приеманата храна да е питателна и разнообразна. Тя трябва да съдържа достатъчно количество въглехидрати, белтъци и мазнини в съотношение 3:2:1. Т.е. препоръчително е въглехидратите да представляват около три части от приготвеното количество храна, белтъците - две, и мазнините - една. Разбира се, тази схема не се прилага при хора с някои заболявания. Такова изключение са диабетиците. Техният режим се определя от лекуващия им лекар.

„Вълшебни" в битката с вирусите се оказват храните, съдържащи биологично активни вещества с антибактериален, противовирусен и противогъбичен ефект. Става дума за изконния чесън, кромид и праз. Всеки знае за доказания профилатичен ефект на чесъна в студените месеци. Затова, ако човек има здрав стомах и черва, трябва да го консумира редовно. Много полезни са пресните плодове и зеленчуци като ябълките, лимоните и червените чушки, защото всички те са богати на витамин С.

Друг начин да подсилите защитните сили на организма е, ако сутрин, през деня и вечер пиете чайове, които съдържат жълт кантарион, босилек, мащерка, мента, шипка, както и всички планински видове на топлата напитка. Билковите чайове, които са част от българската народна медицина, са неизчерпаемо богатство, което подобрява устойчивостта на организма.

Някои екзотични подправки като черен пипер и канела също имат профилактичен ефект, водещ до повишаване на имунитета. Не на последно място - препоръчително е в рискови периоди като времето на епидемии човек да си отпочива добре. За един работещ човек това значи да спи средно 7-8 часа.

Много майки питат какво да не пропускат да слагат на трапезата, която подготвят за децата си. Храната им трябва да е рационална, но най-важното е родителите да слушат педиатъра си - той ще им даде най-правилните съвети.

Във време на върлуващи вируси най-добре е контактите да се сведат до минимум. За съжаление обаче остава порочната българска практика всеки болен да продължи да ходи на работа, а така вреди още повече. В това отношение има абсолютно неразбиране както от страна на работодатели, така и от страна на служителите. И все пак какво може да направим, ако в офиса има кихащ и кашлящ, което изначално не е редно? Единствено може да се постави маска на лицето, но тя не е сигурно средство.

Добре е помещенията регулярно да се проветряват. Но да не се прекалява, за да не се стигне до обратния ефект. Съществуват т. нар. бактерицидни лампи, които излъчват ултравиолетова светлина в определен спектър и убиват микроорганизмите в съответните стаи или офиси. Тези съвременни лампи не вредят на очите, но добре трябва да се прецени експозицията им и да бъдат купени от специализирани магазини.

 

------------------

*Авторът е специалист по вътрешни болести в „Пирогов".