Кери Копривленска

Българи, живеещи в Лондон, спасиха за по-малко от 2 часа изпаднала в сериозна беда бременна в 9-ия месец млада сънародничка, изгонена на улицата от съпруга си. Спасителната акция, организирана във Facebook, показа невероятната сила на социалната мрежа и разби мита за коравосърдечните нашенци, които в чужбина гледат само как да навредят на другите българи.

Историята е достойна за филмов сценарий, чието действие се развива преди седмица - на 21 октомври между 18 и 20 часа. Тогава за пръв път в България стига вестта, че благоевградчанката Ина е останала на улицата в Лондон 5 дни преди термина за раждане без пари, дрехи, документи и без познати, защото с мъжа си се заселили в Лондон едва това лято. Съпругът на Ина е кипърец, шеф на банка в английската столица, с 2 къщи и месечен приход над 15,000 лири, но след семеен скандал той изхвърлил българката заедно с нероденото им дете без пукнато пени в джоба. Благоевградчанката успяла само да си вземе телефона и се „заселила" на пейка в един от лондонските паркове. Същия ден жената потърсила помощ в полицията, откъдето й казали да се върне, след като роди, за да приберат детето в някое социално заведение, а в българското посолство въобще й отказали помощ. Това разказала Ина на своя приятелка в България, на която успяла да звънне, преди батерията на мобилния й телефон да падне окончателно.

Приятелката й, която е дъщеря на собственика на информационен сайт Атанас Атанасов, на свой ред позвънила на друг познат - рекламния специалист Атанас Лазаров, който върти пиар агенция в София. Момичето се сетило, че Наско има познати в Лондон. ,,Бях на събитие, когато ми позвъниха, но щом разбрах за какво става дума, отворих лаптопа, написах накратко случая и помолих приятелите си в Лондон да помогнат, ако могат, разказа Лазаров. Звъннах и на мой познат - журналист в излизащия в Англия български в. „Будилник". После не можах да повярвам на очите си: за около 1 минута съобщението ми бе разпространено от стотици, на втората минута с мен се свързаха от организацията „БГ мами в Англия" и едно момче, което предложи да настани нашето момиче в негова къща за гости, включи се и една невероятна пловдивчанка - Кери Копривленска, която откри сметка на Ина и за час в нея бяха събрани 600 лири. Приблизително 2 часа след съобщението ми вече имаше няколко българи при нашето момиче - добре, че се беше сетило да съобщи и в кой парк се е подслонила, бяха й занесли храна и дрехи и й бяха намерили квартира. Закараха я на преглед при лекар, откъдето дойде радостната вест, че ще роди момченце. В момента нашите хора в Лондон продължават да събират пари за Ина - пресметнали са, че за 6 месеца ще са й необходими около 3,000 паунда, след което са се зарекли, че ще й намерят работа. Наеха й дори адвокат - Тереза Краджиан, която по някакво проучване в Лондон е вторият най-добър адвокат в страната, за да може съпругът на Ина да бъде осъден за издръжка. Освен това британски журналисти са открили нашето момиче в квартирата й, защото искат чрез нейния случай да атакуват бездействащата полиция и българското посолство в Лондон. Още не мога да повярвам, че с един пост във Facebook и няколко телефонни разговора успяхме така да завъртим машината, че да спасим едно още неродено българско дете", емоционално обобщи Наско.

Междувременно от „БГ мами в Англия" съобщиха, че са събрали ужасно много бебешки дрешки и тези, които Ина не използва, ще бъдат предадени на фондация ,,Kids Care Charity" на Деси Ламбина, която се занимава с подпомагане на български семейства в английската столица.