Жертвите от жестоките наводнения в Кентъки до момента са поне 25. Това каза губернаторът Анди Бешер, като уточни, че това са намерените тела до момента. Все още обаче стотици хора са в неизвестност, така че бройката на загиналите се очаква да се увеличи значително. [video width="1920" height="1080" mp4="https://bgvoice.com/wp-content/uploads/2022/07/kentyckjy.mp4"][/video] „И през следващите няколко седмици няма да можем да кажем с категоричност колко са загиналите“, каза Бешер. Идентифицираните до момента жертви са от окръг Брехтхит – четирима души, двама от кръг Клей, 14 от окръг Нот, двама в окръг Летчър и трима в окръг Пери.

С категоричност се знае, че сред загиналите има четири деца. Първоначално беше съобщено за шест, но по-късно се оказало, че две от жертвите не са деца, а възрастни. „Това все пак са два живота и ние скърбим за тях“, каза Бешер.

Проблемът в момента е, че в неделя се очакват още обилни валежи.

Спасителите са в пълна готовност, въпреки че и в момента водата е с прекалено високо ниво. Служители на Националната гвардия са извършили 660 спасявания по въздух и най-малко 600 по вода. В акциите са се включили части от Кентъки, Тенеси и Западна Вирджиния. Операциите по спасяване продължават. Властите обаче са изправени и пред друго предизвикателство - грижата за евакуираните хора, които са останали без домове след наводненията. Няма точни данни, но се съобщава за хиляди унищожени къщи.