Испанската полиция откри новородено бебе, отвлечено от болница в Билбао часове по-рано, след което арестува жената, която го е взела, маскирана като медицинска сестра.

Бебето, което е било отвлечено от болница "Басурто" в северния пристанищен град Билбао в сряда вечерта, е било намерено рано в четвъртък "в добро здраве", съобщиха от полицията.

Бебето - чийто пол и точна възраст не се съобщават - е открито на прага на апартамент в жилищен блок в Билбао.

"Тя е оставила бебето там", заяви говорител на полицията за предполагаемата похитителка, като каза, че 24-годишната жена е позвънила на звънеца на апартамента, преди да избяга от мястото на инцидента.

Жената е била задържана няколко часа по-късно в друг район на града.

Облечена в "бяла лекарска престилка", жената е влязла в родилното отделение на болницата в Басурто около 21:00 ч. (19:00 ч. по Гринуич), съобщи пред репортери министърът на сигурността на баската област Йосу Еркорека.

"Всичко изглежда сочи, че тази жена се е опитала да отвлече няколко бебета тази нощ. Тя е влязла в няколко стаи и се е опитала да направи същото с други майки, но първите няколко опита не са се получили", каза той.

Жители на квартал Сантуксу, където е намерено бебето, разказват пред испанските медии, че жената, за която се смята, че живее там, им е казала, че е бременна и дори е купила бебешки дрешки и столче за хранене.