Повече от 50 милиона души в САЩ са в опасност от жестоката гореща вълна, която счупи рекорди и доведе до многобройни смъртни случаи в западната част на страната.

От понеделник в голяма част от западните и южните райони има умерен до голям риск от горещини, съобщи Националната метеорологична служба.

Очаква се през следващата седмица в Калифорния и Невада да бъдат регистрирани още рекордни дневни температури. До четвъртък горещините в северозападната част на Тихия океан ще се прехвърлят към междупланинския Запад и северните високи равнини, предупреждава Центърът за прогнозиране на времето към Националната метеорологична служба.

В Орегон четирима души са починали от предполагаеми заболявания, свързани с горещините, през уикенда, според съобщение на окръг Мултнома в понеделник. Трима от четиримата са жители на окръг Мултнома, а другият човек е бил транспортиран извън окръга и по-късно е починал в болница в Портланд.

Тези смъртни случаи са настъпили, след като окръгът обяви извънредно положение в петък поради "опасно високите температури", но в съобщението се отбелязва, че "допълнителни тестове и разследване ще определят дали смъртните случаи са официално свързани с горещото време". В някои случаи може да се окаже, че смъртните случаи са имали други причини."

През последните дни десетки населени места в западната част на страната и северозападната част на Тихия океан достигнаха или счупиха предишни рекорди за горещина, а тази седмица може да бъдат достигнати или счупени повече от 165 рекорда за високи дневни температури.

Един мотоциклетист почина в събота в Долината на смъртта в Калифорния от излагане на топлина. По предварителни данни най-високата температура през този ден е била 53 градуса по Целзий.

Шестима мотоциклетисти са се намирали в близост до басейна Бадуотър, когато им е станало лошо заради горещината, се казва в съобщението. Освен загиналия мотоциклетист, един е транспортиран до болница в Лас Вегас, а на другите четирима е оказана помощ на място.

Спасителните дейности са били затруднени поради голямата жега в парка, тъй като хеликоптерите за спешна медицинска помощ не могат да летят безопасно, когато температурата е над 49 градуса, се отбелязва в съобщението.

Горещините са най-смъртоносната метеорологична заплаха в Съединените щати, като всяка година убиват два пъти повече хора, отколкото ураганите и торнадата взети заедно.