Американски изтребители нанесоха удар по свързан с Иран обект в Източна Сирия в сряда в отговор на атаки срещу американски персонал, каза министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин.

„Военните сили на САЩ извършиха контраудар срещу съоръжение в Източна Сирия, използвано от Корпуса на гвардейците на ислямската революция (IRGC) на Иран и свързаните с него групи. Този удар беше нанесен от два американски F-15 срещу съоръжение за съхранение на оръжия“, каза Остин в декларация.

Девет души, свързани с подкрепяни от Иран групировки в Сирия, бяха убити при американски удар по източния град Дейр Ез Зор, каза за АФП Рами Абдел Рахман, който оглавява Сирийската обсерватория за правата на човека.

Това е вторият път в рамките на около две седмици, в който САЩ атакуват цел в Сирия, която според тях е свързана с Иран, подкрепящ редица групи, които Вашингтон обвинява в засилване на атаките срещу неговите сили в Близкия изток.

Зачестените атаки срещу американските войски са свързани с войната между Израел и Хамас.

САЩ се стремят да възпрат Иран и неговите поддръжници от превръщането на войната между Израел и Хамас в регионален конфликт, но повтарящите се атаки и удари в отговор рискуват сблъсък между Вашингтон и Техеран.

САЩ държат в Сирия около 900 военнослужещи и други 2500 в Ирак като част от усилията за предотвратяване на възраждането на „Ислямска държава“.