Израелската армия призна, че е извършила грешка, като е нанесла удара в Ивицата Газа, при който бяха убити седем хуманитарни работници, предаде АФП. Това трагично събитие "бе огромна грешка", каза началникът на израелския генерален щаб Херци Халеви във видеообръщение.  

"Това беше грешка, възникнала след неправилно идентифициране през нощта, по време на война, в много сложни условия. Това не биваше да се случва. Споделяме от все сърце скръбта на семействата (на жертвите) и на цялата организация "Световна централна кухня", продължи генерал Халеви.

Базираната в Съединените щати "Световна централна кухня", една от малкото неправителствени организации, които все още работят на палестинската територия, опустошена от близо шестмесечната война между Израел и ислямисткото движение "Хамас", обяви, че преустановява дейността си в региона след удара в Дейр ал Балах в понеделник вечерта. По данни на организацията жертвите са трима британци, един човек с двойно американско и канадско гражданство, един поляк, един австралиец и един палестинец.

Президентът на Израел Ицхак Херцог се извини за смъртта на седемте хуманитарни работници, предаде Франс прес.

Той "е изразил своята дълбока скръб и е поднесъл искрените си извинения за трагичната смърт на екипа на "Световна централна кухня", като е изпратил съболезнования на техните семейства и на любимите им хора" според изявление на президентството. В него се казва още, че Херцог е разговарял лично с основателя на неправителствената организация - шеф готвачът с испанско и американско гражданство Хосе Андрес.