Снимката в шофьорската книжка на името на Жак-Филип

Израелските власти сами разкриха всичко около атентата на летище Сарафово край Бургас, в който бяха убити петима евреи и един българин. Още в месеците след злодеянието в Израел знаеха точните имена на извършителите, тяхната националност и адресите им. Докато българските власти обясняваха уклончиво що за терористи са участвали в акцията и откъде може да са се взели, организациите на евреите в България вече съобщаваха свободно имената на извършителите, които бяха получили от прокуратурата в еврейската държава. Неясна оставаше единствено самоличността на взривения младеж, който е пренасял раницата с адското устройство,  и то защото останките му се пазеха в България. През миналата седмица стана известно, че Израел е разкрил и това. Става въпрос за френския гражданин с ливански произход Мохамад Хасан ел Хюсеини. ДАНС и прокуратурата в България обаче, разполагайки с информацията от израелските си колеги, решиха да я разпространят на втората годишнина от атентата - 18 юли, за да си направят самореклама. Разследващите в Израел дадоха да се разбере, че именно те са стигнали до основните данни на извършителите, но понеже главното следствие се води в България, са оставили оповестяването на информацията на своите колеги в София.

Така вече се знае, че зад името Жак-Филип Мартен всъщност се крие Мохамад Хасан ел Хюсеини. Самоличността му е установена по категоричен начин след извършена ДНК експертиза и множество други процесуално-следствени действия.

След взрива от младия мъж останаха главата и части от двата крака. Снимка на главата му, направена в моргата, пък стана повод за надпревара коя BG медия е по-находчива и отривиста. Фотосът се разхождаше седмици наред из българските медии и всяка настояваше, че тя първа се е добрала до него и го е публикувала.

Мохамад е роден в Ливан на 27 май 1989 г. Притежава и френско гражданство. В България се е придвижвал с шофьорска книжка, издадена на името на Жак-Филип Мартен. Говорел е отличен френски и лош английски. За малко да го заловят в Поморие, където пробвал да вземе кола под наем. Представил е книжката, но собственичката на автокъщата, която се казва Афродита, му отказала сделка, понеже е нямал лична карта. Мъжът на тази Афродита е бивш полицай. Двамата пуснали книжката на скенер, видели, че е фалшива, но не сметтнали за нужно да сигнализират МВР. След атентата двамата неспирно даваха изявления, станаха медийни звезди, но в нито един момент не пролича дори грам срам и самообвинение, че са можели да предотвратят смъртта на убитите хора, а не са го направили поради типичния български нихилизъм.

Как Израел е стигнал до името на Хюсеини? Тамошните следователи имат много богат опит в разкриването на подобни престъпления на религиозна основа. Те проследяват социалните мрежи на предполагаеми роднини на терориста. Видят ли, че в тях се публикуват възхвали на смъртта му в ролята му на ,,мъченик", веднага разбират, че това е човекът. Така е станало и с френския ливанец. Мохамад е бил член на групата, извършила атентата. В нея влизат още Мелиад Фара (използвал шофьорска книжка на името на Браян Джеремая Джеймисън) и Хасан ал Хадж Хасан (използвал документ на името на Ралф Уилям Рико). Възстановката на събитията показва, че той не е сложил край на живота си сам. Дори не е имал намерение да умира. Просто в суматохата пред автобуса, когато поставил торбата с взривовете и бил обвинен от останалите туристи, че ги прережда, съучастниците му решили да го жертват, за да не бъде разкрит, понеже не знаел иврит. Няколко дни преди взрива Мохамад си е купил марков костюм от магазин във Варна, което е нетипично за човек, решил да слага край на живота си. От проведените претърсвания обаче не е открита и следа от покупката. Оказало се, че неговите съучастници унищожили всички следи от младежа.

Малко известен факт е, че единият от съучастниците на атентатора случайно попаднал на полицейски патрул. Ралф/Хасан пътувал с такси към българо-румънската граница, когато колата била спряна за рутинна проверка във връзка с футболна среща. След проверката го пуснали. Полицаите така и не забелязали, че документите са фалшиви.

Самоличността на взривения атентатор била разкрита от израелското разузнаване Мосад преди повече от 5 месеца. Анализатори веднага сравнили и профила на Хюсеини, който удивително съвпадал с тези на двамата избягали от България терористи. Според оперативните наблюдения през  последните години най-търсени от ,,Хизбула" били млади мъже с ливански произход, които обаче още като деца емигрирали с родителите си в някоя от европейските държави, САЩ, Канада или Австралия. Според инструктажа, който се провеждал в Ливан, в чужбина членовете на ,,Хизбула" пътували единствено с второто си гражданство. Всички имали паспорти, издадени и от Бейрут, но с тях се представяли само когато са в родината си.

През пролетта на т.г. вече било установено, че Мохамад Хасан ел Хюсеини е преминал военно обучение вероятно през последните месеци на 2010-а или в началото на 2011 г. С него са били и двамата избягали атентатори Мелиад Фара и Хасан ал Хадж Хасан. Интерпол и партньорски служби на България са засекли и банкови преводи към Хюсеини от сметки, свързани с ,,Хизбула".

Макар че на Фара и Хасан в България ще бъдат повдигнати обвинения и те вече са обявени за издирване по линия на Интерпол, вероятността да бъдат арестувани от властите в Ливан е почти нулева. ,,Хизбула" е партия, а не просто организация с благотворителна и военна цел, която присъства мощно в ливанския парламент. Почти няма правителство в последните 10-15 години, което да е съставено без участието на групировката. При това положение надали управляващите там биха рискували да ядосат ,,Хизбула", като организират предаването на техни активисти в ръцете на чужди държави.

Израел обаче има решение и на този проблем. По традиция в еврейската държава почти никога не прибягват до открити съдебни процеси срещу терористи. Тяхната съдба е ясна още в момента на извършване на атентата - те са по дефиниция осъдени на смърт. Остава единствено Мосад да издири адресите им и да изпрати свои агенти, за да изпълнят поръчението. Това ще е съдбата и на Фара и Хасан. Понякога информацията за екзекуцията на терористи остава в тайна, друг път добива публичност. Не е ясно как ще се получи този път. Мосад е доста сръчно разузнаване и понякога не минава и година от терористичния акт, когато извършителите му са изпращани по бързата процедура при Аллах. Тогава остава само въпросът дали Фара и Хасан са още на този свят, или вече са се представили пред Онзи, в името на когото убиват.