Израел ще освободи на 24 ноември 39 палестински затворници - 24 жени и 15 младежи - в замяна на 13 заложници, държани в плен от "Хамас" в ивицата Газа, предаде Ройтерс, като се позова на палестински представител. 

Затворниците, които са от окупирания Западен бряг или Йерусалим, ще бъдат предадени на Международния комитет на Червения кръст в израелския затвор "Офер" около 16 часа местно време, каза Кадура Фарес, палестински комисар, отговарящ за затворниците. 

Това ще стане едновременно с предаването на границата между Газа и Египет на 13 жени и деца, които са част от около 240-те души, отвлечени от "Хамас" при смъртоносната атака на 7 октомври в Южен Израел. 

"След като Червеният кръст посрещне (палестинските) затворници, тези от Йерусалим ще отпътуват за града си, а тези от Западния бряг ще бъда изпратени в сградата на общината в град Бетуния, където ще ги очакват техни близки", каза Фарес пред Ройтерс.

Освобождаването на затворниците е част от временното примирие между Израел и "Хамас", което започна в 7 часа тази сутрин. Въпреки че не се съобщава за бомбардировки, артилерийски удари или нападения с ракети, спирането на бойните действия изглежда нестабилно, като и двете страни бяха обвинени в нарушаване на споразумението.