Българите в щата Илинойс скоро ще могат да полагат изпита за получаване на шофьорски книжки на български език. Това обяви по време на третия Парад на България в Чикаго генералният консул Светослав Станков.

Той вече е провел нужните срещи в щатския секретариат и от там са откликнали положително на запитването. „Но са нужни усилията на всички нас. Предлагам да се обединим зад тази инициатива и в диалог с местните власти да защитим правото си, като една от най-големите общности в щата, нашите деца и близки да могат да получат книжка на майчин език“, заяви Станков от сцената на Парада.

Както и с предишни подобни инициативи ще са нужни писма от обществените, образователните и културни организации на българската общност в щата, които да подкрепят инициативата. „Обяснил съм на щатските власти, че тук живее най-голямата българска общност в Америка, която

заслужава нейният език да бъде признат

като един от официалните езици, на които може да се взима изпитът за шофьорски книжки. Изключително позитивно беше посрещната тази моя инициатива. Доколкото разбирам сега, и други големи общности са се включили към тази инициатива. Това, което аз искам да кажа на лидерите на българската общност е, че това не е работа за сам човек, за един генерален консул, и разчитам на тяхната подкрепа“, заяви г-н Станков.

В момента изпитът за шофьорски книжки в Илинойс може да се полага на английски, испански, полски, руски, корейски и китайски език. Чуждите езици обикновено са в офисите на DMV в районите, където има най-много живеещи имигранти от съответната общност. Вероятно такъв ще е подходът и с българския език.

Предстои тестът и цялото онлайн меню в програмата за полагане на изпит да бъдат преведени и легализирани по изискванията на щата, както и създаването на помощни материали за подготовка на изпита.

„Ще организираме лидерски срещи и там ще координираме общите ни действия, така че местните власти да са сигурни, че българите тук го заслужават“, каза още Светослав Станков.