От известно време ,,Apple" сякаш седи встрани от надпреварата на производителите да показват нови устройства. Причината обаче е, че в момента компанията подготвя няколко новости, които ще представи през следващите месеци. ,,Apple" е в процес на разработка на второто поколение на таблета ,,iPad Air". То ще разполага с новия процесор ,,Apple A8", сензор за пръстови отпечатъци. Той ще е 64-битов и ще има по-голяма производителност от процесорите ,,Core i5" на ,,Intel". Очакванията са ,,iPad Air 2" да направи своя дебют през есента. Тогава ще бъде показан и ,,iPad Mini Retina". Компактният таблет ще е с още по-тънък корпус, но ще запази същото тегло и размери. Дисплеят ще е с ,,Retina" технология, като хардуерът също ще е стъпка нагоре.
,,Apple" подготвя и ,,iPad" с дисплей 12.9 инча. Той ще бъде насочен към професионалистите и дизайнерите. Серията лаптопи ,,MacBook" също ще бъде обновена. ,,Apple" ще покаже 12-инчов ,,MacBook Air" с ,,Retina" дисплей и хардуер от 13-инчовия модел. Лаптопът се очаква в края на годината.
В сегмента на айфоните също ще има промени. Очаква се да бъде показан модел с 5.5-инчов дисплей в гамата на фаблетите. Той ще се появи по-късно след ,,iPhone 6", който ще е с 4.7-инчов екран. Очаква се този модел да е хит и да регистрира 60 млн. доставки за първата си година. Или поне така предполагат в ,,Apple".

Междувременно конкурентът ,,BlackBerry" не изключва да напусне пазара на мобилни телефони. Като алтернатива компанията гледа към инвестиции, придобивания на други компании и партньорства, казва нейният изпълнителен директор Джон Чен. ,,Ако не мога да правя пари при мобилните устройства, няма да бъда в този бизнес", заяви той. И допълва, че е възможно този сегмент от приходите на компанията да бъде на печалба, ако тя доставя около 10 млн. устройства на година. За миналото тримесечие обаче фирмата е доставила по-малко от 2 млн. бройки. Г-н Чен не споделя колко време ще чака, за да види дали може да постигне целта си. Вместо това той дава повече подробности какво би правила компанията след това. ,,Изграждаме екипи от инженери, които са фокусирани върху сигурността", уточнява той. Те са разделени на две групи. Едната е насочена към услугите, а другата - към самите устройства. ,,BlackBerry" предвижда придобиване на по-малки компании, които да подсилят възможностите й в сферата на сигурността. Паралелно с това ще търси и партньорства с други фирми в различни дейности като здравеопазване, финансови услуги. Интерес за компанията представлява и сегментът M2M, или комуникацията машина-машина. Тя ще е основната от ,,интернета на нещата", за който мнозина анализатори предвиждат голямо бъдеще. ,,Интересува ни не само да управляваме устройства на ,,BlackBerry". Искаме да управляваме всички устройства, които вие искате да говорят помежду си", казва изпълнителният директор на фирмата.