Политическа партия „Величие“ е регистрирана на 25 юли 2023 година. Седалището ѝ е във Ветрино, обл. Варна.

На последните местни избори „Величие“ получава 6 мандата в Общинския съвет във Ветрино, пише bTV.

Сред популярните имена в листите на партията са Николай Марков, работил в Националната служба за сигурност между 1993 г. и 2007 г., доц. д-р Добромир Сотиров, хирург от болницата в Ямбол, Етиен Леви е български певец и музикален педагог.

Според предварителните резултати на агенция „Алфа Рисърч“ партия „Величие“ има 3,6%. Екзитполът на агенция „Маркет ЛИНКС“ отчита за „Величие“ 3,1%.

„Според нашите данни за момента борбата за второто място се очертава като фотофиниш в последния момент. Тя е между ДПС и ПП-ДБ. „Възраждане“ по-скоро загуби малко инерция и я загуби заради този нов феномен в политическия сегмент, който видяхме днес – става въпрос за партия „Величие“, коментира социологът от „Маркет ЛИНКС“ Добромир Живков.

„Профилът на тази партия е много специфичен. Дори да приемем, че ни е убягнала, това се дължи на спецификата, че това е партия, която е силно представена в Североизточна България. Там е силното влияние основно. С този резултата „Величие“ върви от регионална към национална партия с този резултат. Тя е в нишата на „Възраждане“, каза още Живков.

„Всички русофилски партии се кълнат, че ще направят едно или друго нещо, късат ризи пред Митрофанова. Тези казаха – ние направихме опълчение, ние имаме партизански отряди, които ще пазят родината от евроатлантиците“, коментира Мирослав Севлиевски, политически анализатор и бивш министър на енергетиката.

„Резултатът на тази партия е присмех за цялата ни политическа система. Има по-мачо от мачовците“, добави той.

„Това са радикални хора, които са разочаровани. Те са отчаяни и гласуват напук. Пропагандата минава през YouTube и Telegram. Трябва да изчакаме резултатите от чужбина. Безспорно това е изненада”, подчерта Йово Николов, отговорен редактор на „Капитал“.

„Хубавата новина е, че ще вземат пари и това ще реши проблемите на „Исторически парк“. Те ще имат много сериозна субсидия. Хората, които са гласували за тях, трябва да им е ясно, че са им дали едни пари. Имаме маргинална, бутафорна и смешна партия, която привлича огромни гласове благодарение на пропаганда“, каза още той.

„Лидерът на тази партия ме излъга – обеща, че 27 хиляди души в секциите са подготвили, за да гарантират вота – нямаше такива хора. Той ми обеща, че подготвени войници ще бъдат в секциите. Надали не всички гледат толкова критично като мен“, посочи политологът Татяна Буруджиева.