Учени разработиха изкуствен интелект, който може да предскаже дали ракът на гърдата на пациент ще се разпространи. 

Технологията измерва имунния отговор на лимфните възли. Тестовете им при хора с тройно отрицателен рак на гърдата - агресивно заболяване, което е най-вероятно да се разпространи в други органи или да рецидивира - установиха, че може да предскаже дали има вероятност ракът да метастазира. 

Според експерти, пробивът може да доведе до по-специализирано лечение въз основа на индивидуалния рисков профил на жената, спирайки болестта, преди да стане нелечима.

Изследователи от Кралския колеж в Лондон разработиха AI модел, който тестваха върху повече от 5000 лимфни възли, дарени от 345 пациентки.

Клетките от рак на гърдата обикновено първо се разпространяват в лимфните възли в подмишницата или аксилата, които са най-близо до тумора. Когато това се случи, пациентите обикновено получават по-интензивно лечение, за да се опитат да спрат развитието му другаде.

Но учените откриха, че

дори когато раковите клетки на гърдата не са се разпространили в лимфните възли, техните имунни отговори позволяват да се предвиди вероятността ракът да метастазира. 

Те използваха компютърна програма, за да извършат анализ на изображения на лимфни възли при пациенти с рак, които след това бяха кръстосани с досиетата на пациентите и информацията дали техният рак на гърдата се е разпространил. 

Д-р Анита Григориадис, която ръководи изследването в Breast Cancer Now Unit в King’s College London, обясни: „Използвайки нашия AI, ние разгледахме много снимки на лимфни възли и се ориентирахме към конкретни модели. Това, което видяхме, е, че когато разгледаме много лимфни възли на много пациенти, виждаме, че когато открием тези характеристики, те изглежда са знак, че пациентът по някакъв начин има способността да въздържа развитието на рак в други органи за по-дълго време отколкото при тези пациенти, при които не открихме тези характеристики в лимфните възли.“ 

„Като демонстрирахме, че промените в лимфните възли могат да предскажат дали тройно отрицателният рак на гърдата ще се разпространи, ние изградихме нашето нарастващо познание за важната роля, която имунният отговор може да играе роля при разбирането на прогнозата на пациента“, добавя тя. 

Около 15 процента от раковите заболявания на гърдата са тройно отрицателни

и в момента има малко целеви лечения за тях. Той се среща по-често при жени, които са наследили променен BRCA ген – прочут от Анджелина Джоли – както и чернокожи жени, жени в предменопауза и жени на възраст под 40 години. 

Публикувайки своите открития в Journal of Pathology, учените се надяват да тестват AI модела в клинични изпитвания.

Д-р Саймън Винсънт от Breast Cancer Now, каза: „Всяка година около 8000 жени в Обединеното кралство са диагностицирани с тройно негативен рак на гърдата, който е по-агресивната форма, често с по-лоши резултати. Ако благодарение на това изследване е възможно да се осигурим на жените по-подходящо лечение и грижи въз основа на вероятността от разпространение на рака на гърдата, това може да помогне за спасяването на животи и намаляване на стреса и тревогите. Очакваме с нетърпение допълнителни открития, за да разберем как това може да работи на практика в полза на жените, засегнати от този вид рак на гърдата.“