Стоянка Дудекова

Преди 12 месеца, около 4,30 часа сутринта, 48-годишната Стоянка Дудекова излиза от дома си, за да отиде на работа. В себе си не носи нито личната карта, нито портмонето си. Вместо да стигне до автобусната спирка и да се качи на рейса, който да я откара до завода в покрайнините на Карлово, Стоянка потъва вдън земя. Малко след 8 часа сутринта синът й Христо звъни, но телефоните на жената са изключени. Започва голямото търсене.

Разпитани са десетки свидетели, сред тях са трима мъже, с които последователно Стоянка е имала връзка след развода си. На кръстосан разпит е подложен бившият съпруг Веселин Божилов. Той дори е арестуван в неуспешен опит да бъде обвинен в укриване на незаконни боеприпаси. Преровени са всичките му имоти, включително и вилата на семейството в карловския кв. „Сушица". След изчезването на бившата му жена вилата е подпалена, а Божилов твърди, че го е направила жена му.

„Таня е жива, дава ми знак за това с пожара на вилата, казва Веселин Божилов. - Нищо в него не е случайно. Нито датата, нито часът, нито това, че точно „Вила Таня" изгоря." Пожарът става на 31 януари срещу 1 февруари, събота срещу неделя. В 21,43 часа Веселин получава обаждане от свой съсед по вила, че дървената постройка, която е на около 500 метра източно от кв. „Сушица", гори. Съседът дори вече бил повикал пожарна. „Отидох веднага. Валеше обилен дъжд, а вилата гореше като факла", разказа Веселин Божилов. - Пожарната дойде, но нищо от постройката не можеше да се спаси. Нямаше ценни неща вътре."

Веселин купува вилата край „Сушица" през лятото на 2013 г. По това време неговият близък приятел Минко Илинов, работник във ВМЗ, също си купува имот с малка дървена къщичка. Двамата си другаруват отдавна. Заедно решават да си купят и виличките край карловския квартал. „На 31 януари 2014 година, събота, пожар изпепели бараката на Минко. Собственикът изгоря сред пламъците. Още не съм преживял неговата загуба", твърди Веселин. Точно година по-късно, на същата дата, лумва и неговата вила.

„Когато купих имота, поръчах дървена табела с резбовани букви „Вила Таня". Тогава жена ми каза: „Ако ти сложиш тази табела", аз ще запаля вилата, така да знаеш!" Все това повтаряше. Тогава вече ме бе намразила. Така и не посмях да сложа табелата", уточнява той. Но когато започнали делата по развода, Веселин решил да я окачи. Смятал, че това е жест, който може да накара жената, поискала развод, да остане при него. Сега смята, че пожарът е знак от бившата му жена. Нещо като нейно тайно отмъщение, и то в момент, когато тя е изчезнала от година и от нея няма ни вест, ни кост. Разследващите обаче смятат твърденията на мъжа за абсурдни, понеже според тях вилата е изгоряла от късо съединение.

Самият Божилов от самото начало на разследването твърди, че съпругата му е жива и е избягала с любовник в Гърция. Тази версия обаче не натежава пред разследващите, тъй като жената се е грижила добре за сина и дъщеря си и не е логично да забегне, без да се обади досега. Преди година край Гърция пламна фериботът „Норман Атлантик". Сред имената в списъка на пътуващите е имало и българка, вписана като С. Божилова. Това всъщност е доскорошната фамилия на жената, но всички я знаят като Дудекова, защото малко след развода тя е върнала моминската си фамилия. Става ясно, че С. Божилова е сред спасените, но така и цяла година няма яснота коя е тя.

При развода си семейството трябваше да подели две къщи, вилата в „Сушица", магазин за авточасти и две луксозни коли. Понякога такава делба би могла да е повод за убийство. През миналата година бившият й мъж вече попадна в ареста, но не по обвинение, че е убил съпругата си, а заради незаконно притежавани патрони. В рамките на това разследване той бе поставен на детектор на лъжата и се провали. Тъй като резултатите от полиграфа не се приемат като доказателства в съда, това не можа да послужи като улика срещу него, с която да бъде обвинен в убийство.

След освобождаването си Веселин разви бурна медийна дейност. „Арестът ми беше провокиран от бившата ми тъща чрез децата ми", заяви той. След това реши да даде награда за откриването на жена си. Обяви, че бил посъветван за това от децата си. „Попитах ги: „Кажете как да помогна?" „Обяви награда за този, който я намери! Дай откуп на похитителите, ако има такива!", казаха децата. Взех телефона и позвъних на последния номер на журналист, с който бях разговарял. Обадих се, за да направя изявление, че съм готов да дам награда за информация, или откуп, ако някой държи майката на децата ми."

Докато полицията все още издирваше безрезултатно майка им, дъщерята и синът на Стоянка бяха дадени на баща им. Първоначално 18-годишната Ивелиана и осмокласникът Христо живееха при леля им Станка по настояване на Отдела за закрила на детето в града. От миналия август те са поверени на грижата на родителя си. „Омръзна ми Божилов да ме разкарва по прокуратури и съдилища", каза сестрата на Стоянка, която се е прибрала в дома си в Панагюрище. Веселин пък се е върнал да живее в къщата на жена си. „Децата се държат мъжки. Подали сме молба и тримата за консултации с психолог", твърди Веселин. По думите му Ивелиана е убедена, че майка й е отвлечена. 14-годишният Христо пък смята, че е станала жертва на някоя секта.

Последната медийна изява на Веселин е от края на март. „Бившата ми съпруга е жива и здрава и най-вероятно е в Гърция, където от няколко месеца на гурбет е сестра й Станка", отсече той. Божилов смята, че тя е избягала с любовник по предварително скроен план и се укрива през цялото време. „Всичко е направено срещу мен, за да бъда уязвен." Голяма загадка за него е защо три дни преди изчезването й Стоянка е поканила в Карлово баща си и сестра си от Панагюрище. На 25 март вечерта пък ѝ гостувала нейна приятелка със семейството си, при положение че няколко часа по-късно е трябвало да става за първа смяна.

Година след странното изчезване на Стоянка всички проверени до момента от полицията сигнали не са дали никакъв резултат. Така и няма яснота къде е тя. Версията, че е убита и закопана някъде в Балкана, натежава все повече.