Третият по големина град в САЩ провежда избори за нов кмет. Изборният ден в Чикаго завърши в 19 часа местно време. Първите предварителни резултати говорят и за първата голяма новина на този вот - сегашният кмет Лори Лайтфут остава на трето място и не се класира за балотажа на 4 април, предвиден за случая, в който нито един кандидат не получи подкрепа на поне 50% от чикагските гласоподаватели. Така тя ще остане кмет само с един мандат - за първи път в историята на Чикаго от 40 години насам.

Повече от 100 000 бюлетини за гласуване по пощата още не са върнати, поради което може да минат няколко дни, докато резултатите от много състезания станат известни. Временните резулати обаче сочат горчиво поражение за сегашния кмет Лори Лайтфут. След обработка на резултатите от 84% от избирателните райони, класилането е следното:

  • Пол Валас има 35% от гласовете, или 148 647 гласа;
  • Брандън Джонсън има 20%, 85 593;
  • Лори Лайтфут има 16%, 68 044;
  • Хесус Гарсия има 14% 58 258.

Останалите кандидати имат подкепа в едноцифрани проценти и са без реален шанс да досигнат до балотажа.

При затваряне на избирателните секции са подадени общо 507 852 гласа  - 32,1% активност в целия град. Най-голямата група избиратели по възраст са хората от 55 до 64 години. Длъжностни лица казаха, че избирателната активност в деня на изборите е била ниска в сравнение с 2019 г., с около 8000 гласа по-малко всеки час, съобщи "Ей Би Си 7".

При тези резултати очаквано единият кандидат на балотажа ще бъде Пол Валас, а вторият няма да е сегашният кмет Лайтфут, а Брандън Джонсън. Успехът на Валас бе предизвестен от социологическите допитвания, но на балотаж нещата могат да бъдат коренно различни и самата Лайтфут се бе определила като "единственият кандидат, който може да бие Пол Валас и да спре презвемането на кметството от дясното крило".

Самият Валас заяви преди изборите: 

"Градът е във видима криза и гражданите искат мениджър на кризите, който може да се фокусира, да свърши нещата и да избягва реториката. Някой, който се включва в действие."

Във вторник се провеждат и избори за съветници в 50-те избирателни райони на Чикаго.