Държавният секретар Антъни Блинкен обеща подкрепата на САЩ за централноазиатските държави да намалят зависимостта си от Русия, като същевременно предупреди, че всяко колебание по отношение на Украйна може да окуражи Москва в други части на бившия съветски блок.

Дни след годишнината от руската инвазия първият дипломат на САЩ се срещна едновременно с колеги от всичките пет централноазиатски държави,за които Москва отдавна е водеща сила и магнит за работниците, а съседен Китай също има нарастващо влияние. По време на срещата в столицата на Казахстан Астана Блинкън обяви ново финансиране в размер на 25 млн. долара, в допълнение към обявените през септември 25 млн. долара, за подпомагане на Централна Азия да диверсифицира търговията си от Русия. 

Инициативите включват обучение по английски език, разработване на системи за електронни разплащания и обучение на завърнали се работници мигранти. На среща с външните министри на петте държави - Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан - Блинкън заяви, че Съединените щати подкрепят техния "суверенитет, независимост и териториална цялост".

"Потвърдих непоколебимата подкрепа на Съединените щати за това Казахстан, както и всички останали държави, да определят свободно своето бъдеще, особено в момент, когато отбелязваме една година от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна в неуспешния опит да лиши народа на страната от тази свобода", заяви Блинкън на пресконференция с казахстанския си колега.

Държавният секретар каза, че макар да не разполага с информация, че Русия планира да разшири войната си отвъд границите на Украйна, инвазията е показала необходимостта от изграждане на "силни, устойчиви общества" в Централна Азия.

"Ако не бяхме успели да се изправим в подкрепа на принципите, които Русия нарушаваше, нахлувайки в Украйна, това щеше да създаде, според мен, по-голяма перспектива руската агресия да се насочи в други посоки", каза той.

Блинкън проведе среща и с президента Касъм-Жомарт Токаев, който изрази "благодарност" за подкрепата на САЩ за суверенитета на Казахстан. Токаев приветства "надеждните, дългосрочни партньорства" със Съединените щати и заяви, без да уточнява, че президентът Джо Байдън му е изпратил три лични послания.

Блинкън приветства реформите на Токаев, който месец преди инвазията в Украйна, покани за кратко руски войски, за да контролира размириците. По-късно висшият американски дипломат отлетя за Узбекистан, който заедно с Казахстан се разглежда от американските служители като най-отворената за изграждане на отношения с Вашингтон страна, преди да се отправи към преговорите на Г-20 в Индия.