сн. АФП

Народната партия в Словакия стартира петиция за свикването на референдум, който да реши дали страната да остане членка на Европейския съюз (ЕС), което може да се окаже поредното предизвикателство за блока, след като Великобритания реши вчера, че ще го напусне. Националистическите и антиимигрантските партии в Нидерландия, Дания, Швеция и Франция вече поискаха организирането на референдуми за членството на страните им в ЕС.

В Словакия, която през юли поема ротационното шестмесечно председателство на Европейския съюз, Народната партия, която се обявява против въвеждането на еврото, шокира мнозина по време на изборите през март, когато спечели 8% от гласовете, или 210 хил. от тях, благодарение на което успя да влезе в парламента за първи път.

„Гражданите на Великобритания решиха да откажат диктата на Брюксел. Време е Словакия също да напусне потъващия европейски „Титаник", обяви на уебсайта си партията. Законите в Словакия изискват петицията да събере общо 350 хил. подписа от общо 5.4 млн. население на страната, за да може да се проведе референдум. Резултатите от такъв вот са правно обвързващи, ако избирателната активност е над 50 на сто от всички имащи право на глас.

Единственият успешен референдум в Словакия се състоя през 2003 г., когато хората гласуваха за членството си в ЕС. Тогава избирателната активност беше 52%, а 92,5% от гласувалите бяха дали вота си в полза на присъединяването към блока.

Според анкетно проучване, проведено през миналата седмица, 62,1% от гласоподавателите биха избрали да останат в ЕС, докато 22,6% са за Словакия да се оттегли, подобно на Великобритания.

След като станаха ясни резултатите от британския референдум, лидерът на нидерландската антиимигрантска Партия на свободата Герт Вилдерс обяви, че ще направи референдума за членството на Нидерландия в ЕС централна част от своята кампания за премиер по време на парламентарните избори през следващата година.

Френската партия Национален фронт също призова за референдум, както направи и датската Народна партия.