“Нужна е тежка реформа в службите, вкл. “лустрация”, заяви Ивайло Мирчев от “Демократична България”. Той уточни, че не става дума за лустрация за зависимост от тоталитарните български служби, а за офицери, които може да са били пробити от чужди разузнавания след 1990 г.

Според Мирчев в следващото

Народно събрание трябва да се изготви конкретен законопроект и методи как да се извърши такава проверка за зависимост. Той напомни, че на закрито заседание на Народното събрание след нахлуването на Русия в Украйна депутатите са чули от нашите служби абсурдни неща на фона на това, което се случи в действителност. По думите му, нашите евроатлантически партньори са готови да ни помогнат, но когато една служба е пробита, тя получава ограничена информация от партньорските служби.“Отношението на част от нашите служби към руското влияние е несериозно”, каза Мирчев.

Според доклад на ДАНС за 2021 г.

По отношение на огласената информация от американското разузнаване, че в последните 8 години Русия е похарчила поне 300 млн. долара за оказване на влияние върху политици от 24 държави, Мирчев коментира: “300 млн. долара са само върхът на айсберга, това вероятно е сумата, която е отишла в две балкански държави”. Според него и с просто око се вижда какви суми Кремъл инвестира в България в партии, журналисти и пр. 

Относно построяването на т.нар. Балкански поток

 защо той е построен само за 11 месеца и с 3 млрд. лв. за сметка на българския данъкоплатец, а газовата връзка с Гърция, която е три пъти по-къса, се строеше 12 години и дори бе прокарана под язовир,само и само да се забави в полза на Балкански поток. “Борисов трябва да отговори, защото може да се окаже в един момент, че някой от Русия ще проговори, особено в тежката ситуация, в която тя сега се намира”, предупреди той.Според Мирчев българската история с “Газпром” е приключила и не може да има следващи стъпки, въпреки че служебният кабинет направи сериозен завой към Русия. Той заяви, че се надява президентът Румен Радев, "излъчил правителството, да не прави подобни завои, защото това може да е пагубно за страната ни”.