Саид и Ташфин: семейство фанатизирани мюсюлмани – убийци, които мразят Запада, но живеят на Запад

Поредното изстъпление на умопомрачени от религията си мюсюлмани - 14 души бяха убити и 17 ранени в Калифорния. Касапницата се разигра, след като двама въоръжени нападатели откриха огън в регионален център за социални услуги за инвалиди в град Сан Бернардино. 5 часа по-късно полицията ликвидира нападателите Саид Фарук, на 28 г., и съпругата му Ташфин Малик, на 27 г. Той - роден в Америка, в семейството на пакистанци. Тя - имигрантка от Пакистан.
Масовото убийство бе извършено по време на коледно парти в регионалния център „Инланд", организирано от общинската служба на здравеопазването. Първоначалните обяснения на началника на полицията Джеръд Бъргуан бяха, че Фарук е присъствал на партито, но там се бил разиграл някакъв си спор, след което мъжът напуснал помещението ядосан. Малко по-късно се върнал с жена си и започнали да стрелят на месо. Неофициални полицейски източници пък твърдяха, че било възможно Фарук да е изгонен от купона. Подобни скудоумни, но политкоректни в тон с либерализма обяснения за зачестилите ислямски набези на Запад са вече всекидневие. Още повече, че докато полицай Бъргуан обясняваше колко битов е случаят, Ислямска държава вече бе поела отговорност за касапницата. По-късно стана ясно, че двамата терористи се били заклели във вярност към групировката.
Минути след стрелбата свидетели разказват, че  видели двама души, облечени в камуфлажно облекло, със закрити лица и тежко въоръжени с автомати и пистолети, да бягат от местопрестъплението, криейки се зад паркиралите коли. В хода на издирването на нападателите полицията стигнала до къща в съседния град Редландс и близо до нея открила предполагаемата кола, с която избягали убийците. Последвало преследване на автомобила, в който били заподозрените. Почти 5 часа след атаката полицията засякла на магистрала черен автомобил 4x4, за който подозирала, че превозва предполагаемите заподозрени. Скоро след това започнала и престрелка. По време на преследването един от нападателите хвърлил взривно устройство по полицията, но то не се е задействало. По-късно бе уточнено, че при престрелката е загинал Саид, а по-късно близо до автомобила е открито и тялото на съпругата му Ташфин. Един полицай е леко ранен.
Според информация, разпространена от силите на реда, около колата имало „подозрителни неща, будещи безпокойството на полицията". Заради това били повикани специализирани екипи за обезвреждане на експлозиви, които с помощта на робот проникнали в колата и извадили оттам тялото на Фарук.
Покрай разследването около къщата в Редландс бе задържан и трети мъж, който е вероятен участник в стрелбата в центъра, а името му е Тайип Бин Ардоган, 28-годишен гражданин на Катар. Говорителката на местната полиция, сержант Вики Сервантес, спомена, че свидетели говорели и за трети нападател.
Стрелбата в Сан Бернардино се различава от останалите масови убийства, извършени досега в САЩ, и е най-смъртоносната от 2012 г., когато неуравновесен младеж уби 26 души (20 деца и шестима преподаватели) в училище „Санди Хук" в град Нютаун, Кънектикът. При нея има няколко извършители, а в другите случаи ставаше дума най-често за един, в повечето случаи с душевни проблеми.
Докато полицията се оплиташе в битови тълкувания на убийствата, сериозните медии вече бяха разговаряли със семейството на Саид в Пакистан. Неговата сестра обясни, че той напоследък се бил радикализирал. Това станало, след като поживял известно време в Саудитска Арабия - верен съюзник на САЩ. Там Саид възприел официалната саудитска религия - уахабизма, която е най-радикалното течение в исляма. Промяната у Саид довела дори до това, че той отказал да се появи на погребението на майка си. Спрял да общува с приятелите си, пуснал си брада, а съпругата му започнала да се движи само в хиджаб и повече никой не бил виждал лицето й. Тя почти не общувала с никого и била крайно затворена в себе си, както често се държат момичета, възприели ортодоксалния ислям. Предполага се, че освен чисто политкоректна причината полицията да не заложи в разследването веднага на исляма е и фактът, че двама души с типичните белези за ислямисти са убягнали от зоркото й око и не са били поставени под наблюдение, което би могло да предотврати трагедията. Семейството на Саид разкри, че са били наясно с възгледите му, които включвали крайна омраза към западния начин на живот и желание за въвеждане на шариата в целия свят.
Телевизиите показаха кадри, на които се вижда как екипи на Спешната помощ помагат на ранените на улицата пред центъра за социални услуги. В самата социална агенция, в която беше извършено убийството, бяха открити няколко подозрителни неща, в това число и едно, за което се предполага, че може да е потенциално взривно устройство, посочва полицията. Жертвите на нападението не са идентифицирани, но близки разказват как били ужасени, когато разбрали, че членове на техните семейства се намирали в „Инланд". 63-годишната Оливия Наваро, жителка на Сан Бернардино, разказва, че й се обадила по телефона дъщеря й Джамила, която била в сградата на центъра. „Дъщеря ми каза, че има стрелци в сградата и че няколко души са се затворили в една от стаите на центъра и са изгасили лампите", казва Наваро. Момиче, оцеляло след нападението, пък успяло да прати есемес на близките си, в който им казва, че в центъра има стрелба и не знае дали ще оцелее.
Убийството потресе американския президент Барак Обама, който изказа съболезнования на семействата на жертвите. Той изрази съжаление, че подобни масови стрелби се повтарят в САЩ и нямат еквивалент на други места по света. Множество американски политици също реагираха веднага. Кандидатът за президент Хилъри Клинтън написа в туитър, че отказва да приеме подобни неща за нормални в САЩ.
Според сайта Шутингтракър, който събира данни за стрелбите в САЩ, тази година до 27 ноември в страната са извършени 351 масови стрелби.