Нападението на Хамас от 7 октомври провокира изключително тежък военен отговор от страна на Израел и едновременно с това стана причина за сериозни размествания на политическите пластове в Близкия изток.

По всичко изглежда обаче, че събитията няма да имат регионални измерения, а ще окажат влияние и далеч отвъд границите на текущия конфликт във всички държави с големи еврейски и мюсюлмански общности.

В САЩ вече има няколко фрапантни случая на убийства. Най-тежкият е с шестгодишното момченце, което беше убито, а неговата 32-годишна майка тежко ранена, защото са палестинци. Жената е напуснала Западния бряг и е дошла в САЩ преди 12 години с надеждата да потърси спасение. Шестгодишният й син Уадеа е роден в САЩ. Двамата бяха нападнати от хазяина им в изблик на омраза, защото са мюсюлмани.

Данни от доклад на Съвета за американско-ислямски отношения (CAIR), неправителствена организация за защита на човешките права, показват, че между 7 октомври и 4 ноември са постъпили общо 1,283 молби за помощ. Това е скок с 216% спрямо същия период на миналата година.

В заключението пише още, че „американските мюсюлмани са изправени пред най-голямата вълна от ислямофобски настроения“, откакто Доналд Тръмп призовава за визови ограничения на граждани от държави в Близкия изток с преобладаващо мюсюлманско население по време на кандидатпрезидентската си кампания през декември 2015 г.

Междувременно еврейски организации също отчитат ръст на антисемитските инциденти в страната. Според правозащитното движение Anti-Defamation League (ADL) увеличението им е с цели 400%. От организацията регистрират 312 случая за периода между 7 и 23 октомври, като 190 от тях са пряко свързани с конфликта.

Директорът на ФБР Кристофър Рей косвено потвърди тези информации и още в средата на миналия месец предупреди за повишаване на напрежението спрямо еврейските и мюсюлманските общности, както и че войната може да провокира насилие в САЩ.

Антисемитизмът в колежите и университета е огромен

Емоциите, свързани с войната между Израел и Хамас, взеха връх в голяма част от университетските и колежански кампуси в САЩ. Например в Колумбийския университет напрежението ескалира на фона на сблъсъка между демонстрациите на произраелските активисти и палестинските студенти и техните съюзници.

Преди дни въоръжен с пистолет бял мъж простреля трима колежани от палестински произход в Бърлингтън, щата Върмонт.

Месец по-рано в Корнуелския университет беше арестуван студент, след като публикува заплашителни изявления срещу евреите. Някои студенти в „Купър Юниън“ твърдят, че колежът не е успял да ги защити по време на пропалестинска демонстрация през октомври, която е принудила еврейските студенти да се скрият в библиотеката на кампуса.

Палестински и мюсюлмански студенти също съобщават за засилен тормоз в университетските кампуси в цялата страна. Тази седмица в Колумбийския университет студентите излязоха на протест, след като университетските власти забраниха две пропалестински групи, които са били подложени на проверка в множество американски кампуси.

На Стария континент ситуацията не се различава

Във Франция всяка седмица се провеждат големи демонстрации срещу нарастването на антисемитските настроения в страната в контекста на израелската война срещу Хамас. Франция е страната с най-голямо еврейско малцинство в Европа, като се смята, че там живеят между 450 и 500 хиляди души с еврейски произход.

От началото на ескалацията местните власти са регистрирали над 1,200 случая на антисемитски инциденти, което е три пъти повече в сравнение с цялата миналата година. Това включва и убийството на 57-годишния учител Доминик Бернар, намушкан смъртоносно от радикализиран бивш възпитаник на гимназията, където Бернар е преподавал.

Междувременно в Германия само за изминалите две седмици са документирани 53 случая на антимюсюлмански заплахи, насилие и дискриминация, включително 10 нападения срещу джамии. Има и сериозен брой нерегистрирани инциденти с мюсюлмани, които все още не са докладвани или регистрирани, например това се отнася и за антимюсюлманската реч на омразата в социалните мрежи. 

Във Великобритания пък отчитат нарастващ брой случаи на антисемитизъм и ислямофобия в училищата, насочени не само срещу ученици, а и срещу родители и учители с еврейски или арабски произход.

„Продължаващата война в Газа оказва сериозно влияние върху общностите тук, във Великобритания“, твърди за „Гардиън“ Зара Мохамед, изпълнителен директор на неправителствената организация Muslim Council of Britain.

„Агресивната политическа реторика подхранва ислямофобията и антиарабския расизъм.“

САЩ имат план за борба с ислямофобията

Администрацията на президента Джо Байдън обяви, че разработва „първата по рода си“ национална стратегия за борба с ислямофобията. 

Инициативата има за цел да обедини законодатели, групи за застъпничество и други лидери на общността с администрацията, за да се „противодейства на бича на ислямофобията и омразата във всичките й форми“, казва се в изявлението на Белия дом.

Насочването на усилия за противодействие на ислямофобията се очакваше от месеци, след като през май администрацията представи национална стратегия за борба с антисемитизма. В нея противодействието на омразата срещу мюсюлманите се споменава, но съвсем бегло.