Камерата е уловила мига, в който стрелецът се насочва към парламента в Отава

Мъжът, който уби войник близо до канадския парламент в Отава и гърмя в сградата, след което бе застрелян от полицията, не много отдавна е приел исляма. Майкъл Зехаф-Бубо, на 32 години и с баща либиец, който създаде невиждана паника в столицата на Канада, а полицията в продължение на няколко часа се страхуваше, че има и други нападатели в сградата, също неотдавна се е простил с международния си паспорт. Службите му го отнели, защото го смятали за ,,високорисков пътник".

Подобно на мъжа, който по-миналата седмица уби с колата си военнослужещ в предградие на Монреал и който също скоро бе приел исляма, Зехаф-Бибо е фигурирал в списък с 90 канадци, заподозрени в готвене на атентати в страната. Това нападение, определено от канадското правителство като терористичен акт, е първият атентат, свързан с радикален ислямизъм в историята на Канада. Отава неотдавна призова да се внимава за възможни радикални действия на нейна територия, след като се включи във водената от САЩ коалиция срещу ,,Ислямска държава" в Ирак. Миналия вторник канадските власти повишиха степента на опасност от терористични актове на ,,средна".

Бибо е бил стар ,,клиент" на канадското правосъдие и е съден по поне 13 обвинения. Той имал спокойно детство и учел в частни училища, но въпреки това поел по грешния път и влязъл в масива на полицията. Негови познати и отчуждената му майка твърдяха, че имал психически проблеми. От полицията обаче се натъкнаха на видеоклип, който той направил малко преди атаката. От видеото се разбира, че е бил инспириран от политически и идеологически мотиви, като по никакъв начин не се потвърждава версията за психични отклонения. Определяйки атаката като терористична, комисар Боб Полсън от полицията в Отава заяви, че 32-годишният нападател е бил подбуден от организацията ,,Ислямска държава" и нейните послания.

Майкъл е роден в Квебек и израснал в градчето Лавал, северно от Монреал. Майка му е високопоставена служителка в имиграционната агенция на Канада и го отгледала в спокоен квартал с частно училище. Въпреки това обаче Майкъл бързо станал клиент на правосъдието. В съдебните регистри в Канада се съобщава за поне 13 обвинения, по които мъжът е съден от 2001 г. насам. През февруари 2004 г. получил присъда за притежание на марихуана и още един вид наркотик. Осъден е на общо 61 дни затвор през декември 2004 г. По-рано същата година прекарва един ден в затвора за нарушаване на предишна условна присъда. През 2009 г. пак влиза в затвора за марихуана. През 2003 г. се сдобива с шестмесечна присъда с 3 години изпитателен срок за незаконно притежание на оръжие. През 2001 г. е обвинен в нападение и причиняване на телесни повреди, за което е наказан с отложена присъда и глоба. Най-дългата му присъда е за грабеж, притежание на специални технически средства, кражба и заговор. За това получава 2 години затвор и 3 г. пробация. През 2011-а е арестуван отново за грабеж и заплахи. Същата година в рамките на делото срещу него преминава тест за психично здраве и според съдебните лекари е напълно вменяем.

Един от приятелите му - Дейвид Батърст, обаче настоява, че Майкъл не бил много добре психически. Стрелецът понякога говорел, че дяволът го преследва. Веднъж пък Майкъл извикал полицията в джамия, за да признае за престъпление, което извършил преди години.

Искал и да ходи в Близкия изток с аргумента да изучава по-добре исляма и да научи арабски. Властите обаче не го пуснали. Вместо това той пътувал до САЩ четири пъти, като в момента се проучва с кого се е срещал там.
Бащата на нападателя, който е разведен с майка му, се казва Булгасем Зехаф. Според някои съобщения той може да се е сражавал срещу режима на Кадафи в Либия през 2011 г.

Канада няма да позволи да бъде сплашвана и ще удвои усилията си срещу терористите. Това обеща премиерът Стивън Харпър ден след кървавото нападение. ,,Канада никога няма да бъде сплашвана. В действителност това ще засили нашата решителност и ще удвои усилията ни. Инцидентите са сурово напомняне, че Канада не е имунизирана срещу такива типове терористични атаки, каквито сме виждали на други места по света", заяви Харпър в телевизионно обръщение. Г-н Харпър, който в момента на атаката бе в сградата на парламента и бе безопасно изведен, без да пострада, от летящите над 30 куршуми, нарече това нападение ,,заговор, вдъхновен от групировката ,,Ислямска държава". Премиерът Харпър обеща, че извършителите ,,няма да намерят спокоен рай" в Канада. Той нарече стрелеца Майкъл Зехаф-Бибо терорист и допълни, че в близките дни ще се знае повече за него и за евентуалните му съучастници.

Въпреки строгия тон в думите на Стивън Харпър инцидентът стресна не на шега политиците. В сцените на хаос, каквито Канада отдавна не бе виждала, депутати използваха столове и маси, за да се барикадират, докато в коридорите на парламента ехтяха изстрели.

Българин бил свидетел на инцидента

 Българският емигрант Ивайло Стоянов от близо 30 г. продава хот-дог в павилиончето си, което е буквално на метри от сградата на парламента, станала обект на въоръжената атака. Стоянов е един от многото свидетели и не скрива потреса си от видяното и преживяното. ,,Напуснах България през 1980 г. и се установих в Канада заради репутацията й на сигурна и демократична страна", казва той. Но в понеделник сутринта така и не успял да разтвори шатрата на павилиона си на обичайното място. Полицията отцепила целия район, докато въоръженият ислямист върлувал наоколо. ,,Това беше голяма изненада за хората. Събитието е известно предупреждение да обърнем внимание какво става другаде по света", казва Стоянов.