Най-скъпият имот за продажба в САЩ беше пуснат на пазара тази седмица за 295 милиона долара. 

Gordon Pointe е комплекс, разположен на около 9 акра в Нейпълс, Флорида, на брега на Мексиканския залив, в богат анклав, наречен Порт Роял. 

Обявата за продажба включва основна къща, която обхваща около 3,500 квадратни метра и разполага с шест спални. Към имота има две къщи за гости, всяка над 1,520 кв. м. Трите жилищни сгради са на полуостров, който осигурява 500 метра брегова ивица, частно пристанище за яхти и Т-образен док. 

Деветте акра се състоят от съседни парцели, като първият от тях е закупен през 1985 г. от Джон и Родора Донахю. Джон Донахю е съосновател на базирана в Питсбърг фирма за управление на инвестиции, сега известна като Federated Hermes, с над 758 милиарда долара активи, се вижда в уебсайта на фирмата. 

След тази първа покупка през 1985 г. семейство Донахю продължават да купуват повече от полуострова и не спират, докато не започват да го притежават целия.

Така се създава изключителен затворен комплекс, почти изцяло заобиколен от вода. 

„Това ви дава всички предимства да сте на остров, но на Gordon Pointe вашето семейство може да бъде уединено, без да се чувства изолирано“, каза пред CNBC агентът по недвижимо имущество Лейтън Кандлър от Коркоран. 

Заедно с Т-образния док, който може да побере шест яхти, Донахю построяват и частно пристанище. Според Кандлър това е рядко удобство, което трябва да бъде одобрено от Инженерния корпус на армията на САЩ.

Може ли Gordon Pointe да се продаде за 295 милиона долара?

Според сайта за недвижими имоти Realtor.com средната цена на обявите за жилища в Порт Роял е 24.1 милиона долара. Имотът с най-висока цена, преди Gordon Pointe, в ултралуксозното крайбрежно селище е бил предложен на пазара през декември на цена от 45 милиона долара. Междувременно празен парцел от почти 1.5 акра в съседство с Gordon Pointe е на пазара от една година на цена от 63 милиона долара. 


„Направихме всичко възможно, за да оценим Gordon Pointe и можем да защитаваме тази цена“, каза пред CNBC агент Доун Маккена от Coldwell Banker Realty. 

Според нея обявата вече привлича значителен интерес, откакто беше пусната и че вече са резервирани първите осем огледа от потенциални купувачи. 


Следващият най-скъп имот на пазара в САЩ е пентхаус, който беше представен за продажба в Ню Йорк през септември 2022 г. Резиденцията се намира на върха на небостъргач на West 57th Street, с изглед към Central Park, обхваща три етажа и над 5,330 кв.м. площ. 

Мегаапартаментът беше обявен за продажба на цена 250 милиона долара. 

Резиденцията остана на пазара в продължение на 12 месеца, без нито един купувач. След едногодишен период от 250 милиона долара, исканата цена беше намалена с 55 милиона долара, или 22%. Имотът все още се продава за 195 милиона долара.

Подобна е и историята на Billionaires’ Row, имение със седем спални и 20 бани в Лос Анджелис, известно като Casa Encantada. Имението в Бел Еър е собственост на авторката на детски книги Карън Уиник, вдовицата на покойния милиардер и финансист Гари Уиник. Резиденцията беше пусната за продажба през юни за 250 милиона долара. След като огромното търсене не успя да привлече купувач, домът беше изваден от пазара само за да се появи отново през ноември с намаление на цената от 55 милиона долара. 


Брокерът Кърт Рапапорт все още все още търси купувач, готов да плати 195 милиона долара за него. 

Реалността е, че имотите, струващи деветцифрените суми, могат да отнемат месеци, дори години, за да се продадат. 

Консултантът по недвижими имоти Джонатан Милър, президент на Miller Samuel, разгледа 10 продажби на жилища в САЩ, търгувани за 150 милиона долара или повече, и откри, че много от тях са така наречените „шепотни“ обяви – продажби, които използват приглушен маркетинг от уста на уста и без реални публични обяви за имота или маркетингови кампании. Това прави почти невъзможно проследяването на промените в цените на обявите.