Иран увеличи запасите си от уран, обогатен до 60%. От последния доклад на 5 септември този обем се е увеличил с 6.7 кг до 128.3 кг, съобщи украинската агенция УНИАН, позовавайки се на Ройтерс.

"Продължаващият напредък на Иран в обогатяването до много високи нива, но неуспехът да сътрудничи с МААЕ, представлява предизвикателство както за агенцията, така и за западните държави, които многократно са призовавали Иран да промени курса", се казва в съобщението.

Иран разполага с достатъчно обогатен уран, за да създаде повече ядрени бомби, макар да отрича, че се стреми към такива оръжия.

Според Международната агенция за атомна енергия (МААЕ)

Иран има достатъчно оръжеен уран за три атомни бомби.

Степента на обогатяване на уран се забави до около 3 кг на месец, въпреки че скоростта беше 9 кг по-рано тази година. Според дипломати това е резултат от непреки преговори със САЩ.

Макар САЩ и европейските съюзници по-рано да заплашиха с приемането на нова обвързваща резолюция срещу Иран, дипломати казват, че този път това няма да се случи. Причините включват избягване на дипломатическа ескалация с Иран, докато вниманието е насочено към конфликта на Израел с "Хамас" в Газа.

По-рано Пентагонът съобщи, че Иран може да произведе достатъчно разпадащ се материал за една ядрена бомба в рамките на около 12 дни. През февруари тази година агенция "Блумбърг" писа, че Иран е по-близо до създаването на ядрена бомба.

Още през март обаче Иран обеща да сътрудничи на МААЕ по отношение на ядрената си програма.