Объркването на пазара е голямо, що се отнася до това, което се случва с ежедневното движение на ипотечните лихви в момента, но ето какво наистина трябва да знаете: в сравнение с близо 8% по време на пика миналата есен, ипотечните лихви са се понижили като цяло.

Ако искате да купите или продадете жилище, това е голяма новина за вас.

Въпреки че лихвите ще продължат да отскачат малко въз основа на различни икономически стимули (като инфлация и реакции на индекса на потребителските цени), не позволявайте на краткосрочната нестабилност да ви разсейва.

Експертите са съгласни, че общата  низходяща тенденция трябва да продължи и тази година. Едва ли ще видим рекордно ниските лихви от времето на пандемията, но, според някои експерти, ще станем свидетели на падането им под 6% по-късно тази година. Както Дийн Бейкър, старши икономист в Центъра за икономически изследвания, казва:

„Те почти сигурно няма да паднат до ниските нива по време на пандемията, въпреки че скоро може да видим проценти под 6.0, което би било ниско според стандартите преди Голямата рецесия.“

И Бейкър не е единственият, който смята, че това е възможност. Последните прогнози на Fannie Mae също показват, че може да видим процент под 6% до края на тази година (вижте зелената кутия в графиката).

Графиката показва прогнози за ипотечните лихви за 2024 г. от Fannie Mae. Тя включва тези, които излязоха през декември и го сравнява с актуализираната прогноза за 2024 г., която публикуваха само един месец по-късно. Ако се вгледате внимателно, ще забележите, че прогнозите са надолу.

Нормално е експертите да правят нови прогнози, докато наблюдават текущите пазарни тенденции и икономиката като цяло, но това, което показва е, че експертите са уверени, че лихвите трябва да продължат да намаляват, ако инфлацията се охлади.

Но не забравяйте, че никой не може да каже със сигурност какво ще се случи (и кога ще се случи) – и може да се очаква краткосрочна промяна от тези прогнози.

Така че не позволявайте на малките колебания да ви плашат. Фокусирайте се върху по-голямата картина.

Ако на днешния пазар сте намерили дом, който харесвате, особено когато намирането на жилище, което отговаря на бюджета и нуждите ви, е голямо предизвикателство в момента – вероятно не е добра идея да се опитвате да чакате, докато лихвите паднат под 6%. Тогава цените ще започнат да се покачват (но това ще разгледаме в повече детайли в следващия брой).

С лихвите, които вече са по-ниски от миналата есен, имате по-голяма възможност, от която може да се възползвате точно сега. Това е така, защото дори малък спад с четвърт пункт дава тласък на вашата покупателна способност.

В заключение, ако сте искали да закупите миналата година, но сте се въздържали, надявайки се лихвите да паднат, сега може да е моментът да действате. Нека се свържем, за да задвижим процеса, който понякога може да се окаже доста по-дълъг от очакваното. Затова добрата подготовка в процеса е ключова към вашата мечта да притежавате дом тази година.

Като агент на недвижими имоти аз не само помагам на своите клиенти със закупуване, продажба и отдаване под наем, но и непрестанно ги уведомявам относно всеки възможен аспект, който би повлиял на тяхната дългосрочна инвестиция, която всъщност за повечето хора е най-важната и най-голямата, която те са направили или ще направят някога в живота си. Ако имате въпроси, свързани с тази или други мои статии досега, или въобще с всичко свързано с пазара на недвижимите имоти, ще се радвам да ме потърсите, а за мен ще е удоволствие да помогна. Моят директен номер е: 773-827-7827 или ми пишете на имейл: [email protected]. Уебсайт за повече информация: GerganaTodorova.BairdWarner.com. Консултацията е винаги безплатна и не ви ангажира по никакъв начин.