Николай Йотов е син на небезизвестния бивш национал Велко Йотов. Той е на 18 години и играе футбол в отбора на училище ,,Дулут", в щата Джорджия. Николай е роден в Барселона по време на престоя на Велко в местния ,,Еспаньол". Навсякъде обаче подчертава, че е българин. През миналия сезон стана голмайстор на отбора си с 18 точни попадения, а в началото на този стартира с четири в един мач. Ники вече има и стипендия да продължи кариерата си в колежа ,,Маунт Олив", което ще стане в края на този сезон. За това помага и почти отличният му успех. Всъщност спортната кариера на Николай стартира с американски футбол. Той е т.нар. кикър, като е отбелязвал гол от впечатляващите 42 ярда.

Би ли ни казал как започна да играеш футбол и дали баща ти повлия на избора ти?

- Започнах да играя футбол, след като гледах как баща ми играе тук, в Америка. Като видях как играе, си поставих за цел да стана по-добър от него.

Мислиш ли, че си наследил футболните способности от баща си?

- Да. Също и треньорите, с които съм работил, много ми помогнаха. Те ме направиха футболиста, който съм в момента.

Баща ти Велко Йотов бил ли е твой треньор?

- Случвало се е няколко пъти да направим 2-3 тренировки заедно. Той не иска да ме тренира, защото аз не тренирам сериозно с него. Лигавя се.

На каква позиция играеш на терена?

- Играя нападател.

Кажи ни нещо повече за твоя отбор и в коя дивизия се състезава той?

- Аз играя в два отбора. Единият е клубен и се казва ,,Юнайтед ФА''. Tимът се състезава в Топ дивизия. Отборът е добър. Не сме най-добрите, но понякога побеждаваме. А другия отбор, в който играя, е училищният ,,Дулут". Дивизията, в която играе, е ,,Дивизия 7''. В нея се състезават най-големите училища в щата Джорджия.

Съвсем скоро бе избран за нападател номер 1 в ,,Дивизия 7''. Очакваше ли да бъдеш посочен за най-добър?

- Не. Не очаквах. Но когато видях съотборниците ми за първи път и видях колко са добри, знаех, че те ще ми помогнат да стана най-добър. Мина толкова малко време и резултатите са налице.

Колко гола имаш до момента в първенството?

- Вкарах  20 гола в 18 мача.

Колко години си вече в отбора на ,,Дулут"?

- 9 години. Когато започнах да играя футбол, играх с този отбор и още продължавам.

Какви са следващите ти цели?

- Искам да играя за професионален отбор и за националния на България. Искам да играя за България, защото баща ми е играл за България и искам да продължа неговите успехи.

Би ли казал нещо повече за стипендията, която получи?

- Стипендията е изцяло платена. Започвам тази година.

Все пак нямаш ли колебания дали да играеш за националния отбор на САЩ пред този на България?

- Предпочитам да играя за България. Имах възможност да играя през миналата година за юношеския отбор на България. Обаче нямах време да се отпусна. Отидох само за 3-4 дена. Мисля, че не се представих добре и мога да покажа много по-добри умения. Трябва ми само още един шанс.

Кой е любимият ти футболист и любимият ти отбор?

- Ще кажа Давид Вийя. А любим отбор - ,,Манчестър Сити".

Би ди отправил пожелание към нашите читатели?

- Искам да им кажа, че трябва да работят здраво и да не спират да подкрепят отбора, който обичат.