Красимир Анев е български биатлонист и европейски шампион от Банско при юношите за 2007 година в индивидуалното бягане, а в преследването финишира на второ място. В биатлона дебютира през 1997-а, а от 2004 година е в националния отбор на България. Участва на Олимпиадата във Ванкувър през 2010 г., където се класира на 25-о място в индивидуалната надпревара. Преди две седмици в Антхолц-Антерселва, Италия, Анев направи най-добрите си класирания в състезанията за Световната купа до момента - 7-о място на 12,5 км в преследването и 9-о място на 10 км в спринта. През сезона има и 8-о място на 20 км индивидуално. Красимир Анев е първият българин с участие в масовия старт. Най-новата дисциплина в биатлона събира 30-те най-добри през сезона. Краси печели сребърен медал от Универсиадата в Ерзурум (Турция) в дисциплината 20 км индивидуално и бронз в смесената щафета (заедно с Владимир Илиев, Силвия Георгиева и Емилия Йорданова). Печели сребърен медал в преследването и бронз в индивидуалното на Европейското първенство за мъже в Риднау-Ван Ридана (Италия) през 2011 г. Той е бронзов медалист от европейското в Банско през миналата година. Красимир Анев е световен шампион за младежи до 21-годишна възраст на летен биатлон.

Краси, ти подобри собствените си постижения в спринта и преследването. Какво ти дават тези постижения точно преди олимпиадата?

- Дават ми преди всичко самочуствие и радост за това, че успях да подобря своите постижения. Надявам се всичко да бъде наред, да сме живи и здрави целият отбор и на олимпиадата да продължиме да показваме добри резултати.

Колко дни сте вече в Италия?

- Прекарахме една седмица тук, на всеки кръг от Световната купа сме по една седмица. Като винаги уикендът завърши със състезания. Тук е едно от любимите ни места, защото надморската височина е доста висока и отговаря на нашата подготовка, която провеждаме в България на Белмекен. Там се готвиме на 2000 метра височина, за сравнение - тук е 1600 метра. Останалите отбори са малко по-затруднени от тази надморска височина. Цяло лято и малко от зимата тренирахме на Белмекен и очаквахме точно тук да постигнем по-добри резултати, отколкото досега през сезона.

На теб и сноубордистката Александра Жекова възлагаме най-големи надежди за медал, как мислиш - какви са ти шансовете?

- При нас в биатлона е много относително, много фактори трябва да съвпаднат на определения старт, за да се получи хубав резултат. Зависими сме от бързината на ските, от метеорологичните условия, от самото самочувствие на състезателя, стрелбата как ще се получи. Не мога да се ангажирам с никакви прогнози точно коя позиция ще заема на олимпиадата, но се надявам да покажа най-доброто от себе си точно на това състезание. Все пак съм вложил четири години труд и се надявам да съм доволен след края на този голям форум. Да зарадвам всички българи естествено.

В началото на сезона федерацията беше скептично настроена към биатлонистите. С добрите си класирания вие доказахте, че можете. Президентът на БФБ Екатерина Дафовска също призна, че са сгрешили с треньорската рокада в началото. Осигури ли ви федерацията всичко необходимо в подготовката за тази олимпиада?

- Осигури ни всичко необходимо от материална и от финансова гледна точка. Лошото е, че се отнесоха много скептично към новия треньорски щаб и не ни осигуриха нужното спокойствие, с което трябва да работим. От началото на сезона показахме добри резултати, а те със своите интервюта донасяха допълнителни напрежения в отбора. Но мисля, че не е моментът сега за тези неща. В края на сезона се слага чертата и се отчитат постигнатите резултати, като се правят равносметки. Отчита се какво е постигнато, какво не е, дали сме крачка напред или назад. Мисля, че не е нужно да се разгласяват толкова много тези проблеми, които имаме помежду си.

Какво още ви предстои преди олимпиадата?

- До 30 януари сме на лагер в Австрия. Ще се опитаме да подобрим малко ски бягането, да поработим върху бързината на стрелбата. На 30 януари се прибираме в България, на 2 февруари заминаваме за Сочи с надеждата да покажем всичко, на което сме способни.

На 7-и е откриването, а вие по програма на 8-и веднага имате старт, ще успеете ли да се климатизирате?

- Може би даже ще пропуснем откриването, защото все пак на другия ден имаме старт и трябва да насочим цялото си внимание върху това.

Ти имаше някакви здравословни неразположения на горните дихателни пътища, пребори ли се с този проблем и как се чувстваш в момента?

- Класиранията, които постигнах, ги отчитам като добър резултат, защото, както ти каза, не съм още възстановен от една такава болест. Хубавото е, че се разминах само с дразнене в гърлото, нямах затруднения в дишането, лека кашлица. Ами преборихме се, както обикновено. Ние нямаме доктори и се наложи да се лекуваме сами. Справих се с проблема благодарение на това, че си бяхме още в България, когато започна. Имах възможността да си набавя необходимите лекарства и да контактувам с доктора, който е в София.

Ти си само на 26 години, вече участва на една олимпиада във Ванкувър, сега за втори път си на игрите, спокойно можеш - живот и здраве - да изкараш още един олимпийски цикъл?

- Защо не още един или два, дано всичко да е наред с класиранията и с отношения с федерацията. Мисля, че всичко останало ще се нагласи и ще бъде наред.

Ти си най-добър в стрелбата - на нея ли основно ще разчиташ за добро представяне в Сочи?

- В биатлона трябва да намериш златната среда между бягане и стрелба, такъв е нашият девиз. Не може да си много добър бегач, пък да пропускаш много мишени и обратното. На нас лично, българите, ни е доста трудно да наваксаме със ски багането, защото сме зависими от ски, вакси и такива неща, които са малко по-материални и изоставаме от големите сили в този спорт като Норвегия, Швеция, Германия, Русия, Франция. Северните народи и по-богатите страни са много по-материално осигурени, имат непрекъснато медицинско обслужване и т.н. Затова нашата сила е в стрелбата и да се надяваме да имаме хубава спортна форма.

Имате само един дебютант в отбора, вече имате опит какво е настроението в отбора преди олимпиадата - за какво мечтаете?

- Ние не сме от фаворитите, отиваме там и няма какво да губим. Не сме като фаворитите, върху които лежи огромна психологическа тежест, че трябва задължително да станат първи. Мисля, че това е в наш плюс - отиваме там, за да покажем най-доброто от себе си, мотивирани сме на сто процента, както винаги. Надяваме се да се получи.

Какво ще пожелаеш на себе си и на съотборниците си на олимпийските игри?

- Пожелавам най-вече здраве, то е най-важното. Без здраве нищо не може да се случи. Да сме живи и здрави, в добра форма! И да имаме късмет да зарадваме всички българи по света.