Благой Иванов-Багата зарадва за пореден път всички фенове на бойните спортове в България. Българинът продължава да побеждава и побеждава на американска земя. Близо две години след като бе наръган в столично заведение и за малко да загуби живота си, Иванов записа нова 11-а поредна победа в своята ММА кариера. Този път негова жертва бе Лавар Джонсън, като двубоят между двамата бе главно събитие в бойния спектакъл ,,Белатор 116". На българина му бяха нужни точно 4 минути и осем секунди, за да приложи ключ ,,Кимура" на своя опонент. С тази победа Багата си осигури място на финала на Гран при на ,,Белатор", където негов опонент ще бъде руснакът Александър Волков. При победа в мача той ще има възможност да се бори за колана на Витали Минаков, който е световен шампион в тежка категория.

Благо, би ли казал кое е най-силното нещо, което те мотивира в подготовката за срещата ти срещу Лавар Джонсън?

- Мотивацията е едно от най-важните неща и това как ще се настроиш психически може да изиграе много голяма роля в самата среща и по време на подготовката. Аз бях на 100% мотивиран, защото това е полуфинал. Вече на финала не се знае какво може да стане. Това беше и целта ми - да стигна до финал. Сега започвам да разучавам и руснака.

Ти стана световен шампион по бойно самбо, след като победи силния руснак Фьодор Емеляненко. Може ли да се каже, че сега голямата ти цел е короната от турнира ,,Белатор''?

- Да, но първо трябва да победя на финала. Ще направя всичко възможно. Искам да направя един хубав мач на финала и след това - ако победя - ще мисля за следващия противник. Световният шампион в тежка категория също е руснак.

А чувстваш ли се готов за срещата с Александър Волков на 17 май?

- Да, чувствам се добре подготвен. Влязох в ритъм на подготовка. Трябва да има постоянство, защото трудно се влиза във форма и много лесно се излиза. Така че ще продължавам с тренировките и вече всичко ще се реши на финала.

До каква степен техниката от самбото бе решаваща за победата над Лавар Джонсън?

- Беше решаваща, защото му приложих именно една техника, която съм я правил и във самбото. Определено и това е повлияло. Ключът на ръката също е техника от джудото. Правили сме я много често на тренировките в подготовката.

След като си разучил слабите и силните страни на Лавар, имаше ли нещо, с което те изненада?

- Не. С нищо не ме изненада. Срещата протече много добре за мен. Технически изпълних това, което трябваше.

След финалния мач на ,,Белатор'' би ли казал, че си изпълнил своята мисия, или имаш и други големи цели?

- Следващата ми цел ще е вече коланът в тежката категория, но все пак трябва да спечеля финала на турнира. Аз винаги гоня най-високата цел.

В Япония чупиш и двете си ръце по време на мач. Как се преодолява такава болка и възможно ли е въобще да бъде преодоляна тя?

- Това беше един от първите ми професионални мачове на такава голяма сцена. Беше супер арена, която събираше 40-50 хиляди зрители. Адреналинът бе доста висок, а и аз бях доста по-млад през 2006 г. Бях още зелен и нямах голям опит. Не усетих в началото, когато си счупих ръцете, но вече след първия, втория и третия рунд усещах, че при всеки един от ударите болката беше доста голяма.

Изпитваш ли някакъв вид агресия, омраза или злоба към противника, с когото се биеш?

- Не. Нито омраза, нито агресия. Аз гледам на това като на обикновен спорт, който е вид единоборство. Трябва да надиграеш своя съперник и да покажеш какви са ти възможностите.

Психологическо проучване показва, че боксьорите са с най-нисък праг на агресивност. Какво мислиш по този въпрос?

- Да, това е нормално, защото всеки боксьор прави поне 3-4 пъти в седмица спаринг, с което агресията върху другите хора намалява.