Темпът на инфлация в Русия отново се ускори през май до 8,3% на годишна база, съобщи официалната статистическа агенция на страната - най-високото ниво от февруари 2023 г. насам.

Официални лица предупреждават, че огромните публични разходи в подкрепа на военната офанзива в Украйна водят до прегряване на икономиката.

Увеличаването на държавните разходи подкрепи руската икономика в условията на западните санкции, но също така предизвика рязко покачване на цените и недостиг на работна ръка в много сектори.

Цифрат е увеличение спрямо 7,8% в края на април и далеч над официалната цел на страната за инфлация от четири процента.

Бързото нарастване на цените оказва натиск върху централната банка на страната да повиши допълнително лихвените проценти, за да овладее инфлацията.

Миналата седмица тя запази основния си лихвен процент на ниво от 16%, но сигнализира, че може да повиши разходите по заемите в бъдеще, ако темпът на нарастване на цените не се забави.

Герман Греф, главен изпълнителен директор на държавната Сбербанк, предупреди миналата седмица, че растежът в Русия е "крехък", тъй като разчита на държавните разходи, които продължават да повишават заплатите и потребителските разходи, а не на инвестициите или на повишаването на производителността.