Сенатът на САЩ отхвърли внесения от Републиканската партия импийчмънт на шефа на миграцията в администрацията на Байдън заради обстановката на южната граница с Мексико. В Сената демократите имат мнозинство 51-49. Министърът на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас беше отстранен през февруари от Камарата на представителите, където пък мнозинство имат републиканците.

Процедурата идва на фона на сблъсъка между Камарата на представителите и Сената за ограничаване на нелегалната имиграция, която достигна рекордните 10 000 задържания на ден по границата между САЩ и Мексико през декември. Безпрецедентният импийчмънт срещу Майоркас стана на фона на усилията на републиканците да превърнат сигурността на границите в ключов въпрос на изборите през ноември.

През февруари законодателите приеха два члена за импийчмънт, обвиняващи Майоркас в „умишлен и систематичен отказ“ да наложи имиграционния закон и в „нарушаване на общественото доверие“. Така той стана първият американски министър от близо 150 години, срещу когото се задейства импийчмънт.

Сега Сенатът бързо отхвърли импийчмънта, защото основанията му, според мнозинството, са "противоконституционни". Гласуването приключи с очаквания резултат 51:49, напълно по партийна линия. Белият дом приветства този ход. 

"Президентът Байдън и секретарят Майоркас ще продължат да вършат работата си, за да пазят Америка в безопасност и да търсят действителни решения на границата", каза говорителят Иън Самс, "Републиканците в Конгреса трябва да се присъединят към тях, вместо да губят време в безпочвени политически трикове, докато убиват истински двупартийни реформи за сигурност на границите."

Президентът, вицепрезидентът, министрите от кабинета и федералните съдии могат да бъдат отстранени за държавна измяна, подкуп и "други тежки престъпления и провинения".