Председателят на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън заяви, че контролираната от републиканците камара ще гласува тази седмица законопроектите за помощ за Украйна и Израел след месеци на протакане заради натиска от страна на дясното крило на партията му.

"Тази седмица ще разгледаме отделни законопроекти със структуриран и заложен процес на изменение, за да... финансираме нашия съюзник Израел, да подкрепим Украйна във войната й срещу руската агресия, да укрепим съюзниците си в Индо-тихоокеанския регион, да приемем допълнителни мерки за противодействие на нашите противници и укрепване на националната ни сигурност", заяви Джонсън.

Американската помощ се бави в разделения Конгрес, като Джонсън - съюзник на практически сигурния републикански кандидат за президент Доналд Тръмп - блокира поисканата по-рано от Байдън помощ в размер на 95 млрд. долара за Израел, Украйна и Тайван. Този законопроект беше приет от Сената.

"Няма да гласуваме допълнителния пакет на Сената в сегашния му вид", заяви Джонсън пред репортери в понеделник, визирайки пакета от 95 млрд. долара, "но ще гласуваме всяка от тези мерки поотделно в четири различни части".

Белият дом изключи всякакъв законопроект, който съдържа само помощ за Израел.

"Няма да приемем самостоятелен проект. Самостоятелна сделка няма да помогне на Израел и Украйна", заяви на брифинг прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер.

Джонсън върви по острието на ножа по отношение на помощта за Украйна, тъй като Тръмп и крайно десните законодатели в Камарата на представителите са скептично настроени към наливането на милиарди долари в борбата на Киев срещу нахлуващите сили на Русия.

През последните месеци Украйна е все по-разочарована от забавянето на западната помощ, включително на ПВО, които според нея са спешно необходими за отблъскване на руските атаки.