сн. ,,Вести”

Не за месеци, а за дни се увеличава империята на Ахмед Доган. Кръжецът от пионки, най-видими сред които са банкерът Цветан Василев и медийният бос Делян Пеевски, успя да налапа още три огромни плячки за първите дни на новата година. Макар независимата част от медиите в България да е особено чувствителна към имената на Василев и Пеевски, покупките така и не бяха отразени подобаващо. Но пък с тях г-н Доган най-сетне укрепва портфолиото си и с така лелеяния от години от него петролен бизнес.

Най-напред империята се обзаведе с най-старата компания за продажба на бензин в страната ,,Петрол". За да не бие прекалено на очи, сделката не бе сключена директно, а чрез предпочитаната напоследък от г-н Доган схема с обвързани компании. В случая става дума за фирми, свързани с г-н Василев, който е собственик на Корпоративна търговска банка. По този начин към богатството на боса от сараите се добавят 340 бензиностанции в цялата страна, осигуряващи около 16% от пазара на горива. Настъплението започна още в първите дни на 2014 година, когато собствеността на единия от двата големи акционера в ,,Петрол холдинг" бе продадена служебно от частен съдебен изпълнител. Това бе краят на голяма битка сред дотогавашните собственици на фирмата, която леко напомня и на последните дни на Българското царство преди падането му под турско робство. Докато акционерите се деляха на лагери около Денис Ершов и Митко Събев и се биеха за надмощие, пристигнаха парите на турския вожд и окупираха фирмата на бърза ръка.

В седмичния си бюлетин Централният депозитар разкрива кои са страните по последните големи борсови сделките с акции на ,,Петрол" за 132 млн. лв. Купувачи съответно на 23.1% и на 18.3% са дружествата ,,Юлинор" ЕООД и ,,Вип пропъртиз" ЕООД. Сделките са извършени на 14 януари. Новите акционери не са известни в петролния бранш, но имат топли връзки с г-н Василев, а оттам - с мустакатия чичко от сараите. ,,Юлинор" е собственост на Юлия Илиева, но за контакт е посочен имейл на контролирания от Василев инвестиционния посредник ,,Фина-С" и телефон за контакт на Корпоративна търговска банка. "Юлинор" е собственик и на ,,Евробилд проект" (акционер в КТБ), а чрез него и на финансираната от КТБ инфраструктурна компания ,,Интегрирани пътни системи". Мислено е да е сложно, но като тръгне човек, пътеката го отвежда право при Доган.

Другият акционер, ,,Вип пропъртиз", е собственост на Анна Христова, която е и в борда на ,,Карне М 1", едноличен собственик на свързваната с Цветан Василев и депутата Делян Пеевски разпространителска комания ,,Карне М". Тя пък обяви, че се кани да става дистрибуторско дружество на ,,Булгартабак" - една от предишните фирми, които империята ,,Доган" си закупи. ,,Карне М" изгражда из цяла България павилионите ,,Лафка", огромна мрежа, също собственост на... ясно кого. Пък и регистрацията на ,,Вип пропъртиз" е на ул. ,,Хубча" 8 в София, където са регистрирани множество длъжници на Корпоративна банка.  На същия адрес впрочем са и някои миноритарни собственици на ,,Петрол", като например ,,Корект фарм", която държи 18%.

На този фон дори е безинтересно да се разказва как империята ,,Доган" лапна и две банки. ,,Креди Агрикол България" е малка по размер, с ограничен бизнес и скромна клиентска база. Тя бе френска, но собственикът й ,,Креди агрикол" загази много покрай кризата и реши да я продава. А в България най-личният купувач е винаги един и същ за всичко. Цветан Василев обяви веднага след покупката, че щял да развива новата придобивка като отделна банка. БНБ бе щастлива да приветства сделката и в официално съобщение се казва, че "централната банка винаги е подкрепяла окрупняването в банковия сектор, тъй като това допринася за засилване на стабилността на банковата система у нас". За Ахмед Доган бяло пространство, изглежда, са били малкият и средният бизнес. Сега ще има възможност да сложи ръка и над тях, понеже ,,Креди Агрикол България" щяла да се насочи именно към този сегмент. Но тайната причина новата банка да не бъде поглъщана, а да си остане самостоятелна, е друга. Очаква се под натиска на населението все пак правителството да задвижи обещаната процедура парите на държавата да не стоят единствено в Догановата Корпоративна търговска банка, а да се разпръснат между повече трезори. Отсега е ясно и кои ще са тези трезори: КТБ, ,,Креди Агрикол" и Токуда банк, за която много медии писаха, че също минава в лоното на Доган, макар това да не бе нито потвърдено, нито отречено от представител на империята.

След като приключи с най-актуалните си покупки, г-н Цветан Василев се отдаде на любимото си занимание - интервю пред авторитетно западно издание, в което споделя мъдри мисли по положението. Пред немския вестник ,,Ханделсблат" този път обаче той заряза спокойния тон и направо заплаши, че скоро в България предстои смяна на системата. Г-н Василев обаче не уточни дали републиката ще се сменя с монархия, парламентарната държава с президентска или демокрацията с диктатура. ,,Корупцията в България е основен проблем, но не между фирми, а между политици. Политиците в моята страна се мислят за всемогъщи и недосегаеми. Но това ще се промени рано или късно, а кризата ускорява този процес на промяна. Политическата система в България е на път да се промени много скоро, заявява банкерът и продължава: Проблемът ни в България обаче е, че не намираме общи цели, за които да си струва да се борим политически." Той скромно твърди, че неговите фирми допринасяли с над 10% за българския брутен вътрешен продукт.