Изборните служители се готвят да преброят гласовете след президентските избори през 2024 г. много по-бързо. Те са решени да избегнат повторение на дългото преброяване на бюлетините, което остави победителя в президентската надпревара несигурен в продължение на дни през 2020 г., пише Politico. 

Няколко щата вече приеха нови закони, за да улеснят по-бързото преброяване и приложиха по-ефективни процедури за обработка на бюлетините. Колкото по-бързо бъде обявен победителят, толкова по-кратък ще бъде периодът на несигурност, в който може да се разпространи дезинформация, както когато тогавашният президент Доналд Тръмп ескалира конспиративните теории за измама в изборите и фалшиво се обяви за победител. 

„Ще продължим да се фокусираме върху пространството и времето между затварянето на избирателните секции и обявяването на неофициалните резултати“, каза щатският секретар на Мичиган от Демократическата партия Джоселин Бенсън. „Но това, което 2020 г. също ни показа, е, че в допълнение към този период от време, ако неофициалните резултати не са това, което някои кандидати са имали предвид или на което са се надявали, че трябва да сме подготвени те да удвоят своята дезинформация.“ 

В допълнение към щатите, които преброяват гласовете по-бързо и започват процеса по-рано, гласуването по пощата се очаква да намалее в сравнение с 2020 г., когато пандемията накара безпрецедентен брой гласоподаватели да избегнат местата за гласуване.

Но проблемите остават

Процедурите за преброяване варират в отделните щати. И някои ключови щати – най-вече Пенсилвания – все още изостават в промените, предупреждават служители на изборите и експерти. По думите им при близки резултати все още може да отнеме дни, за да се разбере победителят. 


През 2020 г. комбинацията от скок на гласуването по пощата, остарели щатски закони и изборната система, бореща се с недостиг на ресурси, доведе до това, че президентът не беше обявен с дни. Един от основните проблеми тогава беше, че няколко щати не позволиха предварителна обработка на бюлетините по пощата преди деня на изборите. 

Работата, която е необходима, за да бъдат готови бюлетините за преброяване – потвърждаване на самоличността на гласоподавателите, изваждане на бюлетините от пликовете и зареждането им в табулатори – отнема време. Колкото по-рано се направи това, толкова по-бързо ще стане ясен резултатът. 

Когато пандемията принуди безпрецедентен брой гласоподаватели да гласуват по пощата, на някои щати отне дни, за да свършат тази работа, проточвайки се след деня на изборите. 

С наближаването на 2024 г. законодателите в няколко от тези щати вече позволяват повече предварителна обработка. 

Мичиган преминава от изключително ограничен 10-часов прозорец за предварителна обработка през 2020 г. до над седмица през 2024 г. Уисконсин може скоро да позволи един ден на предварителна обработка — по-малко, отколкото много изборни служители бяха поискали, но все пак нещо, което те смятат за значително по-добро от нищо. „Опцията за предсрочно гласуване в нашия щат, както и свързаната с нея предварителна обработка и други елементи, в крайна сметка ще ни помогнат по-плавно и ефективно да предоставим неофициални резултати от изборите след затварянето на избирателните секции“, каза Бенсън. 

Някои щати също приеха закони, които биха дали на обществото по-добра представа за това колко гласа остават за преброяване, премахвайки нивото на несигурност, което би могло да помогне на отделите за вземане на решения на медиите, докато обявяват победителите. Джорджия, например, сега изисква от окръзите да докладват в полунощ на деня на изборите колко гласа им остават за преброяване, както и Пенсилвания. 

„Мисля, че ще видите, както ние направихме за цикъла от 2022 г., хората се обявяват за победители до 9:30 или 10 часа вечерта“, каза щатският секретар на Джорджия от Републиканската партия Брад Рафенспергер. „На местата с по-близки резултати процесът продължи малко по-дълго. Но това бяха само места с много, много близки резултати, за които просто не можахме да вземем решение кой е победителят в същата вечер.“ 


Някои щати обаче все още

не са направили значителни промени

За разочарование на изборните служители в Пенсилвания законодателите на щата не са позволили предварителна обработка на бюлетините по пощата, оставяйки ги неспособни да ги отворят преди началото на изборния ден.  

40 щата и окръг Колумбия позволяват известно ниво на предварителна обработка на бюлетините по пощата преди деня на изборите – спрямо само 27 щата през 2020 г. Изборните служители отдавна недоволстват, че резултатите от изборите никога не са били обявявани официално в нощта на изборите. Нито един щат не е преброил напълно всеки глас, подаден до полунощ в деня на изборите – като минимум военните и другите гласоподаватели в чужбина имат гратисен период. Но медиите обявяват победителите рано, като сертифицирането на действителните изборни резултати се извършва дълго след като обществеността е била известена за тях. 

Може би една от най-големите разлики спрямо 2020 г. сега ще бъде, че изборните служители в много щати очакват много по-малко хора да гласуват по пощата през 2024 г. и вместо това избират връщане към деня на изборите или ранно лично гласуване. 

На междинните избори през 2022 г. повече избиратели са гласували по пощата, отколкото през 2018 г., но те са значително по-малко в сравнение с 2020 г.
„Шестдесет и пет процента от избирателите гласуват предсрочно. И тогава имаме останалите 30 процента, които гласуват в деня на изборите“, каза Рафенспергер. „Гласоподавателите трябва да направят този избор, така че това им дава увереност в процеса. Но като направим това, ще направим изчислението много бързо за всички предсрочни гласове.“