Зорница Стоилова

Августовската новинарска суша роди поредната измислена истерия. Жълтата агенция ПИК заплете въображаем сюжет от думите „Ислямска държава", терористи и България, който беше подет и усилен от почти всички останали медии. В събота сайтът изригна със заглавието „Полицията издирва двама предполагаеми терористи от „Ислямска държава". Твърдението, че властите търсят мъж и жена от ирански произход, защото „двамата чужденци се готвят да направят нещо опасно", бързо обиколи и други медии. Беше подхванато и от националните телевизии. ПИК дори започна да ги обвинява в плагиатство, защото предават информацията, без да цитират източника.
На следващия ден „разкритието на ПИК" беше опровергано както от МВР, така и от прокуратурата. От държавното обвинение заявиха, че те не са източник на информация за пребиваване на представители на „Ислямска държава" на територията на България. А от вътрешното министерство уточниха, че става дума за медийна интерпретация на техни действия. И провежданите от тях мероприятия са били с друга насоченост. Една част от тях са били заради охраната на „Спирит ъф Бургас", други са били свързани с противодействие на незаконна миграция и канал за разпространение на фалшиви документи за самоличност. МВР допълват, че френската и румънска лична карта, които ПИК публикуваха с твърдението, че са „секретни полицейски документи", а после други медии препубликуваха, са недействителни. А цитираните лица и събития всъщност са свързани с подозрения за криминална дейност за изготвяне на фалшиви документи за самоличност.
Какви са фактите за чуждестранните бойци и България? Макар да е очевидно, че конкретната история е медийна измислица, е факт, че България е транзитна зона за преминаване на хора, които отиват или се връщат от бойни действия в Сирия. Според информация от пресцентъра на ДАНС от януари до юни тази година през страната са преминали 96 души с гражданство или статут на пребиваване в Европа и Западните Балкани, за които има данни, че са пътували, за да вземат участие в действията на ислямистки групи в Близкия изток. За изминалата 2014 година службите са засекли 154 души, а през 2013 г. - 82-ма.
Не всички обаче са достигнали територията на Сирия. Част от тях не са допуснати да продължат пътуването към Турция поради отнети документи от съответните власти на държавите, от които идват, а други са били задържани в България чрез европейски заповеди за задържане. По оценка на ДАНС около 10% от лицата, за които не е имало достатъчно правни основания да бъдат спрени, са се завръщали обратно към Западна Европа и Западните Балкани.
Има и случаи според службите за сигурност, когато пътуващите през България са получавали логистична подкрепа от български граждани. По подобни подозрения през ноември 2014 г. и през март 2015 г. ДАНС задържа 14 души от Пазарджик, Пловдив и Асеновград. Става дума за религиозен лидер на ромската общност в Пазарджик Ахмед Муса Ахмед, който има две предишни присъди за разпространение на антидемократична идеология и религиозна омраза, и негови последователи от най-близкия му кръг. Службите са засекли трима чужденци, за които имат данни, че се сражават на страната на „Ислямска държава" в Сирия, да отсядат в дома на Ахмед и един от неговите сподвижници в края на 2013 година и през лятото на 2014 г. Единият е турски гражданин с право да пребивава в Германия, другият е босненец с френски паспорт, а третият е сръбски гражданин. Последният е арестуван от сръбските власти през март 2014 година след завръщането си от Сирия и му е повдигнато обвинение за организация и финансиране на обучения в тренировъчни лагери за терористи. Другите двама все още участват във военните действия в Сирия според службите.
От ДАНС уточниха, че след извършените промени в Закона за ДАНС през март 2015 г. агенцията няма правомощия да задържа лица. В случаите, когато има данни по Закона за чужденците или по Закона за влизането, пребиваването и напускането на граждани на ЕС, председателят на ДАНС може да наложи принудителни административни мерки, а те да се приложат в координация от МВР.
В края на миналата година беше създадена междуведомствена работна група с участието на ДАНС и Министерството на правосъдието, която предложи проект за допълнения на Наказателния кодекс, за да се криминализира пътуването през България с цел тероризъм зад граница, както и подпомагането на такова пътуване. Законопроектът беше внесен в Народното събрание от Министерския съвет и на 25 юни 2015 г. е приет на първо четене в пленарната зала.
Така че накратко - истината е, че през България по чисто географски причини сравнително редовно преминават лица, свързани с „Ислямска държава". Истината е, че службите се опитват да проследят тези хора. Оттам нататък всичко е въпрос на елементарна медийна хигиена. Ако вярваш и разпространяваш информации на ПИК и „Блик" за „терористи", помагаш да се създава напълно неоснователна истерия. И приемаш, че както е вярна информацията за дейността на службите през уикенда, така е вярна и новината: „Шок! Фермер обвинен в содомия след раждането на коза с „човешко лице", която напълно насериозно е публикувана в единия от двата сайта. А може би и в двата.