Ако искате да предприемете крачка към закупуване или продаване на имот, нормално е да искате да сте сигурни, че имате най-новата информация за жилищния пазар в момента. За да направите това възможно, ето актуална информация за предлагането на жилища за продажба днес. Независимо дали търсите да купувате или продавате, броят на наличните имоти на вашия местен пазар е от значение за вас. Разгледайте по-долу каква всъщност е истината за днешната инвентаризация на жилищата.

Докато статистиката през последните няколко години говори за това колко малко жилища има на пазара, последните национални данни може да ви оставят да се почувствате малко объркани. Това е така, защото Realtor.com показва, че броят на имотите всъщност расте с много малко всеки месец в много части на страната (вижте сините щати на картата на Графика 2):

Както показва картата, в национален мащаб предлагането на жилища

се е увеличило с малко над 5%

миналия месец. Това може да ви накара да се чудите дали всъщност означава, че дните на ограничени наличности са приключили? Краткият отговор е не. Важен е контекстът. Въпреки че може да видите заглавия, в които се казва, че инвентарът е нараснал, данните показват, че все още има значително по-малко жилища за продажба, отколкото обикновено биха били на по-нормален пазар.
Графика 3 сравнява броя на последните активни обяви (имоти, налични в момента за продажба) с „нормалния“ пазар от последните години преди COVID-19 (2017 – 2019 г.):

Както Ланс Ламбърт, основател на ResiClub Analytics, казва: „Инвентаризацията на жилищния пазар е толкова под нивата отпреди пандемията, че големият скок от октомври все още е само капка в морето.“

Какво означава това за вас?

Не забравяйте, че пазарът на недвижимите имоти е свръхлокален. Партньорството с доверен агент по недвижими имоти, който обслужва даден район, ще ви помогне да разберете по-добре ситуацията с инвентара за вашия специфичен пазар.

1.   Ако търсите да купите, може да имате малко повече възможности, отколкото през последните месеци, но все пак трябва да се подготвите за все още ниски и недостатъчни наличности. Добрият агент ще може да сподели своя опит и ключови стратегии, които са помогнали на други купувачи да се справят с днешното продължаващо ниско предлагане на жилища.

2.    И ако се опитвате да продавате, бъдете сигурни, че не сте пропуснали възможността да получите потенциално множество оферти или да видите къщата си да се продава бързо. Макар инвентарът да е нараснал в национален мащаб, като цяло той все още е нисък и това може да доведе само положително за вашите бъдещи финансови облаги. 

В заключение, ако искате да купите или продадете дом, нека се свържем, за да сте сигурни, че сте в крак с всички най-нови тенденции на пазара на недвижими имоти, които със сигурност биха могли да повлияят на вашето бъдеще.